Een klein deel van de buit werd teruggevonden
NOS Nieuws

Acht veroordeeld voor grote juwelenroof Parijs

In Parijs zijn acht mannen veroordeeld voor een grote juwelenroof. De groep slaagde er tot twee keer toe in een winkel van juwelier Harry Winston aan de chique Avenue Montaigne te beroven. Daarbij maakten ze ruim 100 miljoen euro aan juwelen buit.

De bende liet zich in 2007 insluiten in de winkel. Toen personeelsleden de volgende dag arriveerde, werden ze geslagen, gekneveld en gedwongen de kluis open te maken. De daders kwamen weg met een buit van 32 miljoen euro.

Een jaar later sloeg dezelfde bende opnieuw toe in de winkel. Met pruiken op en gekleed in vrouwenkleren wisten ze dit keer weg te komen met 71 miljoen euro aan sieraden.

Bewaker veroordeeld

Het 50-jarige brein achter de operatie kreeg van de rechter 15 jaar cel. De man had eerder al 23 jaar vastgezeten voor diefstal en drugshandel. "Hij organiseerde alles", stelde de aanklager. "Hij bracht de overvallers bij elkaar, gaf ze instructies en bemiddelde in de verkoop van de juwelen."

Ook een 39-jarige bewaker van de winkel werd veroordeeld omdat hij de bende informatie had doorgespeeld. Hij kreeg 5 jaar cel. Vier andere bendeleden kregen zes tot tien jaar cel, twee helers moeten 18 en 9 maanden de gevangenis in.

Een groot deel van de buit is nooit teruggevonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl