NOS Voetbal

Komend seizoen geen video-assistent in Nederland

  • ANP Pro Shots
    Scheidsrechter Serdar Gözübüyük
  • ANP
    De KNVB maakt al gebruik van het Hawk-eyesysteem

De International Football Association Board (IFAB) heeft de beslissing over gebruik van videobeelden in het Nederlandse voetbal uitgesteld.

De KNVB had bij de commissie, die gaat over de regels in het internationale voetbal, een verzoek ingediend om komend seizoen te experimenteren met video-arbitrage. Vandaag maakte de IFAB bekend dat het langer nodig heeft om tot een besluit te komen. "Dit is zo'n grote stap in het voetbal, dat we er extra nauwkeurig over na moeten denken."

De commissie bestaat uit vijf leden: de voetbalbonden van Engeland, Schotland, Ierland, Wales en de wereldvoetbalbond FIFA. Vooral de laatste twee hebben hun twijfels over de introductie van video-arbitrage.

Het ging om een test in de zeven bekerronden. De KNVB heeft in november 2014 op de Annual Business Meeting dit voorstel aan spelregelcommissie IFAB gepresenteerd. Aanvullend is operationeel directeur Gijs de Jong afgelopen maandag tot en met woensdag bij de vier Britse bonden op bezoek geweest om het voorstel toe te lichten.

Voorstander

Het uitstel van het besluit betekent in ieder geval dat de KNVB komend seizoen nog niet aan de slag kan met het nieuwe systeem. De KNVB is al jarenlang voorstander van de invoering van (technologische) hulpmiddelen in het betaald voetbal.

Ondersteuning door hulpmiddelen past bij de visie van de voetbalbond de arbitrage voortdurend te ontwikkelen en wedstrijden zo eerlijk mogelijk te laten verlopen. De video-assistent is een onderdeel van de pilot Arbitrage 2.0.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl