NOS Schaatsen

Bowe op rozen, Boer haakt aan

WK sprint 2015: eerste 1.000 meter vrouwen

Brittany Bowe heeft na de zege op de eerste 500 meter ook de eerste 1.000 meter op haar naam geschreven. De 27-jarige Amerikaanse won bij de WK sprint in Astana in een baanrecord (1.14,10) en nam daarmee een voorschot op de wereldtitel.

Bowe lijkt met nog twee afstanden te gaan nog maar één concurrente over te hebben. Haar landgenote Heather Richardson moest weer genoegen nemen met de tweede tijd (1.15,03). Bowe heeft in het klassement 0,75 seconden voorsprong op Richardson.

Boer haakt aan

Margot Boer deed goede zaken. Na haar teleurstellende 500 meter (ze werd slechts negende) noteerde ze nu de derde tijd: 1.16,33. Boer kwam al in de zevende rit in actie tegen Oenema.

Oenema, die op de 500 meter sneller was dan haar teamgenote, kwam er niet aan te pas. Boer won de rit en passeerde Oenema (die 1.17,16 klokte) in het tussenklassement (vijfde en zevende).

Voor Laurine van Riessen zit het toernooi erop. Ze werd gediskwalificeerd na het aantikken een blokje. Van Riessen mag nog wel starten, maar doet niet meer mee voor het klassement. Ook Nao Kodaira komt niet meer in actie. Zij meldde zich voorafgaand aan de 1.000 meter af. Kodaira is grieperig.

Fatkoelina schuift op naar plek drie

Olga Fatkoelina profiteerde van de misslag die Karolina Erbanová maakte. De Russische werd vijfde op de 1.000 meter en staat nu derde in het klassement.

Die plaats was na de 500 meter nog ingeruimd voor Erbanová, maar de Tsjechische kwam kort na de start van de 1.000 meter bijna ten val. Ze herstelde zich nog knap, kwam als zevende over de finish en zal morgen als nummer vier aan de tweede 500 meter beginnen.

  • NOS
    Uitslag eerste 1.000 meter vrouwen
  • NOS
    Klassement vrouwen na eerste dag

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl