Controle op hoofdluis
NOS Nieuws

Campagne brengt probleem hoofdluizen in kaart

Het RIVM is een campagne begonnen om in kaart te brengen hoeveel mensen last hebben van hoofdluis. Er is nooit echt onderzoek naar het probleem gedaan, zegt het RIVM. Vanaf vandaag kunnen ouders van kinderen met hoofdluizen op een website invullen dat hun kind luizen heeft en hoe ze de hoofdluizen bestrijden.

"Omdat het komende woensdag Landelijke Luizendag is en veel kinderen maandag weer terug zijn van vakantie, is het nu een goed moment voor lancering van de website", zegt onderzoeker Desiree Beaujean van het RIVM.

Er komen elk jaar veel vragen bij het RIVM binnen over hoofdluizen, maar er is nooit in kaart gebracht hoe groot het probleem is. Op basisscholen worden kinderen wel gecontroleerd, maar in het voortgezet onderwijs is er geen aandacht meer voor de hoofdluis. Beaujean hoopt dat ook ouders van middelbare scholieren naar de website gaan om luizen te melden.

Het RIVM bekijkt nog wat het uiteindelijk met de onderzoeksresultaten gaat doen.

Bloed

Vooral bij jonge kinderen komen hoofdluizen geregeld voor. De diertjes voeden zich met bloed en verspreiden zich snel. Daarom is het volgens het RIVM belangrijk dat kinderen vaak worden gecontroleerd met een speciale kam.

Vaak wordt gedacht dat luizen in vieze haren zitten, maar dat is juist niet zo; ze kiezen vooral voor fris gewassen haar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl