NOS Nieuws

'ASML had juist goede banden met China'

"Cyberaanvallen door China aan de orde van de dag"

"Dit is nou precies de angst waar veel westerse bedrijven mee rondlopen. Je gaat met Chinezen in zee en vervolgens gaan ze er met je gegevens vandoor." China-correspondent Marieke de Vries reageert in het NOS Radio 1 Journaal op de inbreuk van Chinese hackers bij chipmachinefabrikant ASML.

Ze noemt de hack bijzonder, omdat ASML juist goede banden met het land heeft. "Het aparte van deze hacks is dat ASML al sinds 2004 in China zit, met een eigen research en development-afdeling. Zelf zeggen ze heel goede contacten met China te hebben."

"In oktober was minister Ploumen nog in China en toen heeft ASML nog een grote deal getekend met SMIC, China's grootste chipproducent. Dus zouden ze samen verder gaan om die hoogwaardige technologie op chipgebied verder te ontwikkelen."

Cyberleger

De digitale inbraak bij de chipmachinefabrikant uit Veldhoven zou zijn gepleegd door cybereenheid 61398 van de Chinese strijdkrachten. "Die valt onder het grote Chinese volksleger", zegt De Vries. "Afgelopen week werd duidelijk dat ze ook informatie van Lockheed hebben gestolen over de JSF. Streng geheime informatie is daarbij buitgemaakt, en die is nu waarschijnlijk in het bezit van het Chinese leger. Ze hebben dus de capaciteit om zoiets te doen. Er werken waarschijnlijk 100.000 mensen in die eenheid 61398."

Mogelijk is China geïnteresseerd in een technologie van ASML waarmee meer geheugencapaciteit op kleinere chips kan worden geplaatst. Volgens De Vries is het denkbaar dat een Chinees bedrijf binnenkort met zo'n zelfde technologie op de proppen komt en claimt dat het die zelf ontwikkeld heeft. "Dat is vaker gebeurd", zegt ze.

Wantrouwen over en weer

China zelf doet er intussen alles aan om te voorkomen dat eigen technologie in buitenlandse handen terechtkomt. "Zo mogen CISCO en Apple al niet meer leveren aan de Chinese overheid. Ze zijn bang dat er spionagesoftware in zit en er een soort paard van Troje bij de staat terechtkomt."

"Het Westen kijkt met wantrouwen naar China, maar China ook met net zoveel wantrouwen naar bijvoorbeeld de VS. Dat land kan er ook wat van, zoals Snowden heeft laten zien", zegt correspondent Marieke de Vries.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl