De Indiase premier Modi heeft zijn eerste begroting gepresenteerd
NOS Nieuws

India wil verder groeien en hervormen

India zet in op verdere groei van de economie en hervormingen. Ook wil het land meer buitenlandse investeerders trekken en een systeem van sociale voorzieningen opzetten waar alle inwoners van profiteren.

Dat blijkt uit de eerste volledige begroting van premier Modi, die vorig jaar de parlementsverkiezingen won. Minister van Financiën Jaitley zei in het parlement dat de groei stevig is en de inflatie laag. Hij zei dat het tijd is om grote stappen te zetten in de hervorming van de Indiase economie.

Jaitley noemde een aantal maatregelen. Zo worden er miljarden geïnvesteerd in de infrastructuur en worden er vijf energiecentrales gebouwd om meer energie op te wekken. Ook kondigde hij een aantal belastingmaatregelen aan.

1991

Analisten hadden verwacht dat de impact van de plannen net zo groot zou zijn als in 1991. Toen stelde de Indiase economie zich open voor de rest van de wereld en nam de welvaart toe.

"Niets wijst erop dat de begroting van Modi net zo ingrijpend is", zegt NOS-correspondent Joeri Boom. Hij denkt dat buitenlandse investeerders teleurgesteld zullen zijn. Nog steeds kunnen ze geen meerderheidsbelang nemen in veel sectoren. Verder vinden investeerders de bureaucratie in India erg taai. Zo is het ingewikkeld om land te verwerven voor fabrieken. Ook is het Indiase belastingklimaat vrij hardvochtig voor buitenlandse investeerders, zegt Boom. In al deze zaken verandert er volgens hem weinig.

Lage olieprijs

India heeft hard geld nodig voor hervormingen op het gebied van infrastructuur, onderwijs en gezondheidszorg. Modi lijkt er volgens Boom op te mikken dat hij die projecten voor een deel kan betalen met geld dat het land overhoudt door de lage olieprijs.

Tachtig procent van het importbudget besteedt India aan het kopen van olie. Nu die goedkoper is, houdt het land geld over.

Beleggers

Beleggers reageerden aanvankelijk teleurgesteld op de nieuwe begroting. De beurs in Mumbai dook vrijwel direct in de min. Later krabbelde de beursindex weer wat op.

De economie van India groeit dit jaar mogelijk met 8 procent. Daarmee is het land een van de snelst groeiende economieën ter wereld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl