NOS Nieuws

Gelderland: lokale partijen en een dure snelweg #PS15

In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen van 18 maart heeft de NOS samen met de regionale omroepen portretten gemaakt over wat er speelt in de provincies. Dit portret is tot stand gekomen in samenwerking met Omroep Gelderland.

Wat waren de grootste besluiten de afgelopen vier jaar?

Het grootste besluit van de afgelopen periode was het doortrekken van de A15 van Ressen naar Zevenaar. De snelweg moet het wegennet rond Arnhem en Nijmegen ontlasten voor doorgaand verkeer vanuit de Randstad naar Duitsland. Met het project is een bedrag van 1 miljard euro gemoeid. 360 miljoen daarvan komt uit de kas van de provincie. Omgerekend per kilometer wordt het een van de duurste stukken snelweg van Nederland.

Verder trok de provincie 250 miljoen euro uit om de economie en de werkgelegenheid te stimuleren. Met deze zogenoemde Robuuste Investeringsimpuls zijn onder meer huurwoningen beter geïsoleerd en wegen aangelegd. Ook restaureerde de provincie kerkgebouwen.

De investeringen werden betaald uit geld dat is verdiend met de verkoop van energiebedrijf Nuon. Gelderland verdiende als grootste aandeelhouder 4,4 miljard euro aan de verkoop.

De afspraak was dat dit geld op de bank zou blijven staan en dat alleen de rente zou worden gebruikt voor investeringen, maar om de economie van Gelderland een impuls te geven is toch besloten extra geld uit te geven.

Wat is er niet gelukt?

De bouw van windmolens wil in Gelderland maar niet van de grond komen. Het grote probleem is: waar moeten de molens komen? Een meerderheid van Provinciale Staten stemde in met een VVD–amendement dat plannen voor windmolens alleen mogen doorgaan als de betrokken gemeenteraden dat willen.

Dat leverde Gelderland een berisping op van minister Kamp van Economische Zaken. Volgens Kamp was dat besluit in strijd met de wet. Ondanks dat houdt Gelderland wel vast aan de doelstelling: in 2020 moet er 320 megawatt windenergie worden opgewekt, voldoende voor 140.000 huishoudens.

Een van de duurste stukken snelweg komt in Gelderland

Wat zijn de hete hangijzers voor de komende periode?

Plat gezegd draait het de komende vier jaar om maar één vraag: wat te doen met de NUON-poen? Gaat de provincie het uitgeven of laten ze het op de bank staan om alleen de rente te investeren. De vraag is wel of Gelderland dat geld überhaupt wel mag uitgeven van het ministerie van Financiën.

Op wie moeten we letten?

Er valt in Gelderland in ieder geval wat te kiezen, want aan de verkiezingen doen maar liefst negentien partijen mee. De grote vraag is wat de Lokale Partijen Gelderland gaan doen, een samenwerkingsverband van tien lokale partijen die een gooi doen naar het provinciale pluche.

De laatste keer dat het lokale partijen lukte om in de Staten te komen was na het hoogwater van 1995, toen kwam de Partij Nieuw Gelderland in Provinciale Staten. Een van de belangrijkste punten was: honderd procent schadevergoeding voor de gedupeerde boeren en bedrijven.

Wat speelt er nog meer?

Marjolein Faber, de lijsttrekker van de PVV is ook lijsttrekker voor die partij in de Eerste Kamer. En Gelderland is een van de drie provincies waar de Vrijzinnige Partij Nederland meedoet. Dat is de nieuwe partij van Tweede Kamerlid Norbert Klein uit Hoevelaken die zich onlangs afscheidde van 50PLUS.

PS15 bij Omroep Gelderland

Gldstemt.nl is de website van Omroep Gelderland en dagblad de Gelderlander die speciaal voor de provinciale verkiezingen is gemaakt. Op de site staat al het verkiezingsnieuws.

Op maandag 16 maart zendt Omroep Gelderland live om 19.00 uur het lijsttrekkersdebat uit vanuit het provinciehuis in Arnhem.

Op 18 maart tussen 21.00 uur en 01.00 uur zijn de prognoses, uitslagen en eerste reacties te zien in een vier uur durende uitzending. Ook op de radio zijn de ochtend daarna uitslagen en reacties te horen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl