NOS Nieuws

Veel gejoel en geklap bij congres UKIP

Anti-EU-partij UKIP presenteert speerpunten campagne

De honderden leden van de Britse anti-EU-partij UKIP zijn zeer betrokken bij de sprekers op het tweedaagse partijcongres dat vandaag is begonnen. Iedere spreker op het podium in Margate in het zuidoosten van Groot-Brittannië krijgt luid applaus en er wordt veel gejoeld. Zeker bij de presentatie van het verkiezingsprogramma, zegt correspondent Tim de Wit.

Want dat is waar het om gaat op het congres: de speerpunten voor de komende verkiezingscampagne. De partijleden horen waarom het zo interessant is om uit de Europese Unie te stappen en waarom er een rem moet op het aantal immigranten. Het zijn de stokpaardjes van de partij.

Uit de EU treden zou het land ruim 13 miljard euro opleveren, zegt Suzanne Evans, vicevoorzitter van UKIP. Die kunnen allemaal in Groot-Brittannië gestopt worden. Sterker nog, de belastingen kunnen zelfs omlaag, zegt Evans.

De EU is totaal niet democratisch. Hier kunnen we straks tenminste onze regering wegstemmen.

UKIP-lid

Maar wat stoort de leden zo aan het lidmaatschap van de EU, want het levert GB toch ook heel veel op? "We moeten er een heleboel voor betalen, voordat het iets oplevert", zegt een man uit Wales. "De EU is totaal niet democratisch. Hier kunnen we straks tenminste onze regering wegstemmen", zegt een ander.

Ook immigratie is een groot probleem volgens de UKIP-stemmers. Velen hebben het gevoel dat het land wordt overspoeld door immigranten. "We hebben er de afgelopen jaren een stad ter grootte van Manchester bijgekregen. Dat is niet te doen. Er moeten veel strengere controles komen, anders gaan we ten onder."

Wedden

Een opmerkelijke gast op het congres is wedkantoor Ladbrokes. Zij staan daar met een stand, want je kunt wedden op de verkiezingsuitslag op 7 mei. "Dat wordt steeds populairder", zegt een medewerker van het kantoor. "Mensen zetten honderden miljoenen ponden in op de verkiezingen." UKIP zal zo rond de vijf zetels halen, denkt hij.

UKIP krijgt in de peilingen zo'n 15 procent van de stemmen, maar door het Britse districtenstelsel zullen ze slechts een paar van de 650 zetels krijgen.

"We zijn al blij met een handjevol zetels", zegt een vrouw uit Londen. De grootste winst is volgens haar dat de grote partijen bang zijn voor UKIP. "Dat is te merken aan hoe ze op ons reageren. We zullen pas echt toeslaan bij de volgende verkiezingen. We hebben een lange adem."

'Springtime for Hitler'

Buiten het gebouw waar het congres plaatsvindt verschenen vanmorgen vlak voor het congres dansers in nazi-uniform en een tank uit de Tweede Wereldoorlog. In hotpants, laarzen en met een armband met hakenkruis dansten ze op het nummer Springtime for Hitler uit de musical The Producers, die binnenkort op tournee gaat.

Het promotie-optreden kwam precies op het moment dat diverse congresgasten arriveerden, waaronder de Duitse vrouw van UKIP-voorman Nigel Farage.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl