NOS Nieuws

Rutte: ik had me moeten onthouden van commentaar

Premier en VVD-partijleider Rutte heeft spijt dat hij zich nog voor het integriteitsonderzoek heeft uitgelaten over de kwestie rond VVD-Kamerlid Verheijen. Hij doelt daarmee op zijn uitspraak dat hij de berichtgeving over verkeerde declaraties "erg opgeklopt" vond.

"Ik heb twee lessen geleerd. In de eerste plaats had de Commissie Integriteit eerder ingeschakeld moeten worden om met het onderzoek te beginnen. In de tweede plaats had ik mij moeten onthouden van commentaar", zei Rutte op zijn wekelijkse persconferentie.

Hoogste standaard

Rutte noemt de beslissing van Verheijen om op te stappen "een begrijpelijk besluit" gezien de conclusies van de interne VVD-commissie. Hij benadrukt dat wat hem betreft de VVD aan de hoogste standaard van integriteit moet voldoen.

"Ik kan niet garanderen dat er nooit meer iets misgaat, ik kan wel de garantie geven dat als er iets misgaat we het dan uitzoeken. En als het mis blijkt te zijn zullen er gevolgen uit voortkomen."

Meer kwesties

De commissie onder leiding van Raad van State-lid Jan-Kees Wiebenga vindt dat Mark Verheijen in strijd heeft gehandeld met het "integriteitskader" van de VVD.

Wiebenga denkt dat er nog meer kwesties gaan spelen, waaronder die rond een bioscoop en de Floriade. "Die kwesties werpen hun schaduw vooruit en zullen in verband met de ontstane dynamiek in de beoordeling moeten worden meegenomen."

Veel VVD'ers hebben begrip voor het besluit van Verheijen, anderen zijn opgelucht omdat de zaak nog voor de verkiezingscampagne is afgesloten.

Reactie VVD-partijleider Rutte op vertrek Verheijen
Kritische vragen voor Rutte over kwestie Verheijen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl