De Amerikaanse journalist Sotloff, met achter hem Jihadi John
NOS Nieuws

Cameron verdedigt veiligheidsdiensten

De Britse premier Cameron verdedigt de Britse veiligheidsdiensten, die kritiek hebben gekregen omdat ze Mohammed Emwazi, oftewel Jihadi John, niet hebben tegengehouden toen hij zich wilde aansluiten bij Islamitische Staat in Syrië.

"De veiligheidsdiensten maken ongelooflijk moeilijke afwegingen voor Groot-Brittannië", zei hij op een persconferentie. Hij drong er bij het volk op aan om de veiligheidsdiensten te steunen.

Beul

Gisteren werd bekend dat de gemaskerde man in de onthoofdingsfilmpjes van IS uit Londen komt. Deze 27-jarige Mohammed Emwazi was half augustus voor het eerst te zien in een video, waarin hij de Amerikaanse journalist James Foley doodde.

In de maanden erna was hij waarschijnlijk ook betrokken bij de onthoofdingen van de Britse hulpverlener David Haines, de Amerikaanse journalist Steven Sotloff, de Britse taxichauffeur Alan Henning en de Amerikaans hulpverlener Peter Kassig.

De beul in de video's was steeds gehuld in zwarte kleding en een doek bedekte vrijwel zijn hele gezicht, op zijn neus en ogen na. Daardoor was niet meteen te achterhalen wie hij was. Omdat hij met een Brits accent sprak, kon wel worden aangenomen dat het om een Brit ging.

Ze moeten continu moeilijke beslissingen nemen en ik denk dat ze dat heel goed doen.

Premier Cameron

Veiligheidsdiensten zouden Emwazi al in de smiezen hebben gehad vóór hij naar Syrië afreisde. Critici vragen zich nu af hoe het komt dat zo'n persoon het land kon verlaten en in Syrië kon opduiken.

Op de persconferentie prees Cameron het werk "van deze bijzondere mensen" van de veiligheidsdiensten. "Ze moeten continu moeilijke beslissingen nemen en ik denk dat ze dat heel goed doen. Zij zetten zich in voor de Britse veiligheid, wij moeten achter hen staan."

Door de toewijding van de veiligheidsdiensten zijn daden voorkomen die het land enorme schade hadden kunnen berokkenen, zei Cameron. Hij wilde niet ingaan op specifieke dreigingen in het land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl