De resten van de wolharige neushoorn
NOS Nieuws

Uniek wolharig neushoornjong gevonden

In Siberië zijn de resten gevonden van een jong van de wolharige neushoorn. Het karkas is door de extreme kou bijzonder goed bewaard gebleven: een oor, een oog, de vacht en de schedel zijn nog grotendeels intact.

Russische jagers vonden het dier vorig jaar september bij een rivier in de regio Jakoetsk. Ze dachten eerst dat ze een rendier hadden gevonden, maar toen ze een hoorn zagen, realiseerden ze zich dat er een prehistorisch beest uit de ontdooide permafrost stak.

Uniek

Een gedeelte van het dier was aangevreten door aaseters, maar dat mocht de pret van onderzoekers niet drukken. "We kunnen het aantal wolharige neushoorns wereldwijd op één hand tellen. Een jong is helemaal uniek."

"We denken dat de moeders hun jongen heel goed beschermden en er dus maar weinig dood gingen. Daarom is het zelfs al bijzonder als je een schedel van een jong vindt."

Sacha

Wetenschappers denken dat het dier zo'n 18 maanden oud was toen hij stierf, zo'n 10.000 jaar geleden. Rond die tijd stierf deze neushoornsoort uit door overbejaging.

De vondst is Sacha gedoopt, naar de jager die hem vond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl