De schimmels spelen piano door middel van elektromagnetische signalen
NOS Nieuws

Schimmels spelen piano op festival

Op een kunstfestival in Plymouth in Zuid-Engeland wordt dit weekend een bijzonder optreden gegeven. Een wetenschapper speelt dan samen met schimmels een pianostuk.

De schimmels ofwel Physarum polycephalum vormen het belangrijkste onderdeel van een biocomputer die geluidssignalen ontvangt en terugstuurt. Het resultaat is een muzikale samenwerking tussen de schimmels en een hoogleraar van de universiteit van Plymouth.

"Ik speel, de machine met de schimmels luistert en speelt vervolgens ook", legt de wetenschapper uit. Volgens de hoogleraar zijn de Physarum erg creatief. "De biocomputer functioneert als een geheugenschijf. Maar wanneer je vraagt om iets na te spelen, speelt hij vaak een aantal noten op zijn eigen manier."

Elektromagneten

De machine speelt piano door middel van kleine elektromagneten, die een paar centimeter boven de metalen pianosnaren hangen. Door de trillingen die de elektromagneten uitzenden, klinken er lichte tonen.

In combinatie met het pianospel van de wetenschapper ontstaat een muziekstuk gemaakt door mens en schimmel.

Volgens de hoogleraar hebben dit soort technologieën toekomst. Zondag zijn ze in ieder geval voor het eerst te bekijken door de festivalbezoekers in Zuid-Engeland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl