Mathieu Ngudjolo Chui tijdens de zitting van het Strafhof
NOS Nieuws

Strafhof spreekt Congolees opnieuw vrij

Het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft de Congolees Mathieu Ngudjolo Chui ook in hoger beroep vrijgesproken van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

Ngudjolo was aangeklaagd voor betrokkenheid bij een bloedbad in een dorpje in Oost-Congo in 2003, waarbij 200 mensen omkwamen. Volgens het hof kan niet worden bewezen dat de verdachte als commandant daarvoor verantwoordelijk was.

De Congolees had na zijn eerdere vrijspraak tijdelijk asiel in Nederland gekregen om zijn hoger beroep in vrijheid te kunnen afwachten. Het hoger beroep was aangespannen door de openbaar aanklager bij het het Internationaal Strafhof.

Meteen uitgezet

Volgens NRC Handelsblad is Ngudjolo meteen na zijn vrijspraak naar Schiphol gebracht om op een vliegtuig naar zijn land te worden gezet. Nederland zou hem zo snel mogelijk willen uitzetten, omdat het geen uitwijkplaats wil worden voor getuigen en (ex-)verdachten van het Internationale Strafhof.

Ngudjolo zegt dat zijn leven in Congo gevaar loopt, omdat hij tijdens het proces belastende verklaringen heeft afgelegd over de huidige machthebbers in zijn land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl