Op de beelden is te zien hoe IS-strijders de standbeelden vernielen
NOS Nieuws

'Zo grof ging het er zelfs in de Middeleeuwen niet aan toe'

  • Maino Remmers

    Verslaggever

  • Maino Remmers

    Verslaggever

Conservator Wouter Prins van het Museum voor Religieuze Kunst in Uden is geschokt door de beelden van IS-strijders. Mokers, hakbijlen en zelfs pneumatische hamers gebruikten ze om eeuwenoude kunstschatten te vernietigen.

"Volstrekt bizar. Het is alsof ze afrekenen met een spook, met mensen die 3000 tot 4000 jaar geleden leefden." Prins noemt het spierballentaal die wil tonen hoe rechtlijnig men is, hoe zuiver in de leer.

Zelfcensuur

Het museum in Uden heeft zelf ook voorbeelden in huis van kunstschatten die onder invloed van de geschiedenis verminkt zijn geraakt. Prins toont een houten, katholiek beeld van omstreeks 1500 van Maria en haar moeder Anna met een gat ertussen: afgehakte handen.

"In het middendeel zat het Christuskind dat eruit gesneden is. Dat hebben de katholieken zelf gedaan als eens soort zelfcensuur", zegt Prins.

De katholieken vereerden Anna als moeder van Maria, maar volgens de reformatoren stond daarover niets in de Bijbel. "Anna werd het mikpunt van spot. De katholieken wilden doorgaan met hun heiligenverering en Anna behouden, dus sneden ze letterlijk Christus uit het beeld weg."

Overschilderen

De kunst werd niet totaal vernietigd. Zo hanteerden de protestanten de witkwast om katholieke muur- en plafondschilderingen in de kerken te verwijderen. Taferelen van glas-in-lood die weg moesten, werden vervangen door gewoon blank glas. Lendendoekjes werd aangebracht voor al te blote delen in de Sixtijnse Kapel.

"Wat IS hier doet, gaat vele stappen verder: men wil eigenlijk een nieuwe heilstaat oprichten en al het andere moet dood of verdwijnen. Zo grof ging het er zelfs in de Middeleeuwen niet aan toe."

  • Maino Remmers / NOS
    Onder het beeld van Anthonius werd een kaars gehouden
  • Maino Remmers / NOS
    Het Mariabeeld werd overgoten met kaarsvet

Van een andere orde is het vandalisme waarmee kapelaan Peter Hagenbeek van de St. Petruskerk in Uden te maken kreeg. Het Mariabeeld werd overgoten met kaarsvet en ook het beeld van Anthonius werd beschadigd. "Ze hebben een kaars onder zijn hoofd gehouden en nu is het oog helemaal zwart geblakerd", zegt de kapelaan.

Ook zit er nog kaarsvet tegen de muur. "We hopen maar dat het baldadigheid is geweest en dat er geen andere ideeën achter zitten." Gelukkig bleek het gewaad van Maria in de was te kunnen, het kaarsvet is inmiddels verdwenen. "Het licht valt zodanig dat er niks meer van te zien is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl