Premier Rutte en Verheijen tijdens de pauze van een debat
NOS Nieuws

VVD'ers hebben begrip voor besluit Verheijen

Fractievoorzitter Zijlstra van de VVD begrijpt het besluit van Kamerlid Verheijen om op te stappen na het rapport van de Commissie Integriteit van de VVD. "Voor Mark is dit een persoonlijk drama, maar gezien het rapport van de integriteitscommissie respecteer ik zijn besluit", zegt Zijlstra.

Op de vraag of Zijlstra blij is met de afloop van de zaak zegt hij: "Ik kan moeilijk blij zijn met het feit dat een collega die heel veel goed werk heeft gedaan, en twintig jaar zijn carrière in dienst heeft gesteld van de maatschappij en de VVD, vertrekt. Daar kan ik niet blij om zijn, nee."

Zijlstra: nee, ik kan hier niet blij mee zijn nee

Opgeheven hoofd

VVD-minister Kamp wil niet inhoudelijk reageren op de conclusies van de commissie. "Zoals ik al vaker heb gezegd: ik ben geen politiek commentator. Ik kan wel zeggen dat Verheijen altijd een goede collega is geweest met wie ik altijd goed heb samengewerkt."

Zijn collega-minister Blok zegt dat de beslissing van Verheijen helderheid heeft gegeven. "En we gaan nu met opgeheven hoofd naar de kiezer." Hij verwacht niet dat de VVD het door de kwestie extra moeilijk krijgt in de campagne. "Campagnes zijn altijd moeilijk."

"We gaan er enthousiast tegenaan en ik verwacht een goede uitslag", zegt staatssecretaris Teeven. "Verheijen was een goed voorbereid Kamerlid, dat maakt het wel jammer. Dit is nooit leuk voor de partij, maar het is zoals het is."

"Dit is een persoonlijk drama voor Mark. Hij heeft zijn lot in handen gelegd van de commissie en als die dan op deze manier uitspraak doet, is het te begrijpen dat hij de eer aan zichzelf houdt", zegt minister Schultz. Ze ziet er niet tegenop om in de campagne aan de kiezer uitleg over de kwestie te geven. "Al vragen ze mij meestal of ik nog een snelweg aan kan leggen."

Opgeblazen

Eerder noemde Zijlstra de kwestie nog "opgeblazen". Ook premier en VVD-partijleider Rutte bleef het voor Verheijen opnemen, en gebruikte de woorden "erg opgeblazen".

VVD-ministers reageren op vertrek Kamerlid Verheijen

De lijsttrekkers voor de Provinciale Statenverkiezingen dachten daar anders over en drongen aan op een snelle oplossing. Zij zagen hun campagne voor de verkiezingen op 18 maart in de soep lopen.

In de VVD-achterban zijn nu opgeluchte geluiden te horen. "Dan kunnen we nu echt aan de campagne beginnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl