NOS Nieuws

Zware wapens worden teruggetrokken uit Donetsk

Terugtrekking zware wapens Oekraine begonnen

De separatisten en het regeringsleger in Oost-Oekraïne trekken hun zware wapens terug uit Donetsk. Dat zeggen journalisten van het Amerikaanse persbureau AP, die de rebellen en de militairen volgen. Zeker vier vrachtwagens van de rebellen zijn weggereden naar een betonfabriek op 70 kilometer van Donetsk.

Volgens het vredesakkoord dat de internationale gemeenschap met Oekraïne en Rusland sloot, moest vorige week een begin worden gemaakt met de terugtrekking van de wapens, maar waarnemers van de OVSE zeiden deze week dat de partijen zich nog niet aan de wapenstilstand hielden.

"Voorzichtig optimistisch"

Gisteren was de adjunct-leider van de OVSE-missie in Oekraïne, de Zwitser Alexander Hug, voorzichtig optimistisch. Volgens hem worden er nu belangrijke stappen gezet.

Ook minister Koenders van Buitenlandse Zaken is "heel voorzichtig positief". Volgens hem is de situatie in Oekraïne nog erg fragiel.

Raketlanceerinstallaties

De vier vrachtwagens van de separatisten vervoeren raketlanceerinstallaties. De terugtrekking is nog maar een begin, zeggen waarnemers, want de rebellen zouden een veel groter wapenarsenaal bezitten. De pro-Russische separatisten zeggen dat ze al enkele dagen bezig zijn met het terugtrekken van hun zware wapens.

In het vredesakkoord is onder meer afgesproken dat de zwaarste wapens tot 70 kilometer van de gevechtslinie moeten worden teruggetrokken. Voor lichtere wapens geldt een afstand van minimaal 25 kilometer.

President Porosjenko: dreiging blijft, ondanks wapenstilstand

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl