NOS Nieuws

Nieuwe auto moet vaker terug naar garage

Autofabrikanten roepen nieuwe wagens vaker terug naar de garage. Vanwege productiefouten moeten onderdelen worden gerepareerd.

Het afgelopen jaar waren er 204 terugroepacties, ruim 50 procent meer dan in 2013, blijkt uit cijfers van de RDW. Peugeot riep het vaakst auto's terug, gevolgd door Citroën en Mitsubishi.

Testrijder

Sinds 2007 zijn er 770.000 auto's teruggeroepen. De mankementen variëren van het vervangen van een zekering tot veiligheidsproblemen met airbags.

Volgens de ANWB is de automobilist steeds vaker een testrijder. Door de economische crisis staan automerken onder druk om goedkoper te produceren.

"Aan de andere kant toont het ook aan dat automerken zorgvuldig met mankementen omgaan", zegt ANWB-woordvoerder Ad Vonk. "Ze zijn eerder geneigd hun auto's terug te roepen."

Niet waterdicht

De ANWB drukt automobilisten op het hart om daadwerkelijk hun auto te laten repareren als die wordt teruggeroepen. Vonk: "Als de auto wordt doorverkocht, weet de nieuwe eigenaar niet zeker of het mankement is hersteld. Het systeem dat de reparaties bijhoudt, is niet waterdicht."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl