Een stel bezichtigt een nieuwe woning
NOS Nieuws

ABN Amro financiert ook restschuld van nieuwe klant

ABN Amro laat nieuwe klanten hun restschuld meefinancieren in hun hypotheek zonder extra kosten.

Voorheen konden huiseigenaren die hun woning met verlies hadden verkocht hun restschuld alleen meefinancieren bij de bank waar ze hun oorspronkelijke hypotheek hadden afgesloten. Daardoor zaten sommige huiseigenaren vast aan hun bank en konden ze, als de bank niet meewerkte, hun huis niet verkopen.

Goed nieuws

"Als je bijvoorbeeld een hypotheek bij de failliete DSB Bank had, kon je niet terecht bij een andere bank", zegt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis. "Je zit dan vast."

De belangenvereniging noemt de stap van ABN Amro goed nieuws en hoopt dat meer banken volgen.

Onder water

ING zegt dat alleen nieuwe klanten die bij een bank zitten die niet meer actief is, hun restschuld bij hen kunnen meefinancieren. De Rabobank zegt al sinds eind 2013 nieuwe klanten te accepteren die hun restschuld willen laten meefinancieren, maar heeft dat toen niet publiekelijk aangekondigd.

Volgens De Nederlandsche Bank staan momenteel ongeveer een miljoen huishoudens met hun huis onder water, waarbij de hypotheek hoger is dan de huidige waarde van het huis. Als de eigenaren hun woning voor de huidige waarde verkopen, blijven ze zitten met een restschuld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl