Astana tijdens de 21ste etappe van de Tour de France 2014
NOS Wielrennen

UCI wil Astana licentie afnemen

De internationale wielerbond UCI wil Astana alsnog de WorldTour-licentie afnemen. De reden is de uitkomst van het onderzoek dat de Universiteit van Lausanne (ISSUL) heeft gedaan naar de structuur, het antidopingbeleid en het management van de Kazachse ploeg.

Volgens de wielerbond is uit dat onderzoek gebleken dat er een groot verschil is tussen de gegevens die Astana heeft overlegd aan de licentiecommissie en de werkelijkheid. Ook heeft de UCI nieuwe informatie gekregen over de Padova-affaire, een dopingzaak waarin renners van Astana veelvuldig genoemd worden.

De UCI heeft daarom de eigen licentiecommissie verzocht om de aanvraag voor de licentie, die recht geeft op deelname aan de belangrijkste wielerkoersen, opnieuw te beoordelen.

Voorwaardelijk

Bij Astana werden de afgelopen maanden vijf renners betrapt op doping. Drie van hen waren actief bij de beloftenploeg. De bekendste betrapte renner is Maksim Iglinski, die in 2012 Luik-Bastenaken-Luik won.

De ploeg kreeg eind 2014 toch een WorldTour-licentie, maar UCI-voorzitter Brian Cookson maakte toen al duidelijk dat de ploeg dat moest zien als 'voorwaardelijk'. Een van de voorwaarden was dat de ploeg zou worden onderzocht door het instituut in Lausanne, dat zou beoordelen in hoeverre de dopinggevallen op zichzelf stonden.

Als de commissie de licentie inderdaad intrekt, verliest het team, waarvoor onder anderen Lars Boom, Lieuwe Westra en Tourwinnaar Vincenzo Nibali rijden, het startrecht voor grote wedstrijden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl