Het parlementsgebouw van de staat Virginia
NOS Nieuws

Virginia compenseert gedwongen sterilisatie

De Amerikaanse staat Virginia heeft besloten slachtoffers van gedwongen sterilisatie in de jaren 20 tot en met 70 financieel te compenseren. De slachtoffers krijgen elk ruim 22.000 euro uitgekeerd.

In Virginia werd in 1924 een wet aangenomen die het mogelijk maakte mensen die als onvolmaakt werden beschouwd zonder hun toestemming te steriliseren. Pas in 1979 werd de wet afgeschaft.

In de tussentijd werden verspreid over de Verenigde Staten zo'n 65.000 mensen zonder hun toestemming, en vaak ook zonder dat ze dat wisten, gesteriliseerd. Voor zover bekend zijn nog maar elf mensen die dat is overkomen in leven.

Epilepsie

Een van de nog levende slachtoffers is de 87-jarige Lewis Reynolds. Hij werd in een instituut opgenomen omdat gedacht werd dat hij epilepsie had. Daar werd hij gesteriliseerd. Later bleek dat zijn epileptische aanvallen tijdelijk waren, omdat die waren ontstaan doordat hij met een steen op zijn hoofd was geslagen. Zijn eerste vrouw verliet hem toen duidelijk werd dat Reynolds geen kinderen zou kunnen krijgen.

De wet in Virginia stond onder meer model voor het sterilisatieprogramma dat in Nazi-Duitsland in werking was.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl