Angola beschadigt Rotterdams Rijksmonument
Een rijksmonument in Rotterdam is mogelijk onherstelbaar beschadigd door de nieuwe gebruiker, het consulaat van Angola. De kwetsbare zandsteen in de voorgevel is wit geschilderd. Daarvoor is geen vergunning aangevraagd.
De dienst Bouw- en Woningtoezicht van de gemeente is langs geweest bij de aannemers. Die zeiden dat ze geen vergunning hoefden aan te vragen, omdat het om Angolees grondgebied gaat. De gemeente heeft inmiddels uitgezocht dat dat niet juist is, en zal actie ondernemen. "Dat begint altijd met een gesprek", zegt een woordvoerder van de gemeente.
Vrijdagmiddag werd er nog gewoon door geschilderd, zag een verslaggever van de NOS. Rond 14.00 uur stopten de schilders, maar zij wilden niet zeggen waarom.
Poreus
In het gebouw aan de Mathenesserlaan was voorheen het gemeentearchief. Een deel van de voorgevel is van zandsteen, die van nature gelig is. De zandsteen is heel poreus, waardoor de verf niet zomaar verwijderd kan worden. Inmiddels is zo'n dertig procent van het gebouw gewit.
Niels van der Vlist, directeur van Stadsherstel Historisch Rotterdam, is erg geschrokken van de beschadiging. "Dit moet natuurlijk worden hersteld. Het hangt ervan af welk materiaal is gebruikt, misschien dat het met een lasertechniek verwijderd kan worden."
Volgens restauratiedeskundige Rutger Polderman is de verflaag desastreus. "Je moet heel grove middelen als agressieve oplosmiddelen inzetten om dit eraf te krijgen." De zandsteen maakte het gebouw bijzonder, zegt Polderman. "Juist door het gebruik van zandsteen is het gebouw indrukwekkend. Zandsteen is niet per se zeldzaam, maar wel heel kostbaar."
Huren
Van der Vlist pleit ervoor dat gebouwen als deze niet meer verkocht, maar verhuurd worden aan ambassades en consulaten. "Als de verhuurder goed op de hoogte is van de regels, gebeurt zoiets al veel minder snel."
De binnenkant van het gebouw is ook heel bijzonder, zegt Van der Vlist. "Ze hadden ook plannen om binnen aan de gang te gaan, maar ik ga ervan uit dat met alle ophef die gaande is, dat voorlopig niet gebeurt."
Verziekt
De politiek in Rotterdam roert zich inmiddels ook. "Angolees consulaat verziekt Rijksmonument" kopt de ChristenUnie-SGP in een persbericht. "Het Angolese consulaat lijkt volledig lak te hebben aan de wet- en regelgeving voor monumenten."
De VVD heeft de gemeente vragen gesteld over de actie van het consulaat. De partij wil weten wat de gemeente gaat doen om dit soort beschadigingen in de toekomst te voorkomen. Ook hoopt de partij dat de schade kan worden verhaald op de opdrachtgevers.
Het aantal rijksmonumenten in Rotterdam is relatief klein. Door de bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn het er nog zo'n 600. Ter vergelijking: in Amsterdam zijn ruim 7000 gebouwen ingeschreven als rijksmonument.