Filosoof Marli Huijer vorig jaar te gast in het tv-programma VPRO Boeken
NOS Nieuws

Marli Huijer nieuwe Denker des Vaderlands

Arts en filosoof Marli Huijer is de nieuwe Denker des Vaderlands. De 59-jarige hoogleraar filosofie volgt René Gude op, die de functie de afgelopen twee jaar vervulde.

De titel Denker des Vaderlands is een initiatief van onder meer dagblad Trouw en Filosofie Magazine. Door middel van optredens in de media plaatst de drager van de titel de hectiek van het nieuws in een groter verband.

Huijer is de derde die de titel mag dragen. Ze noemt zichzelf met nadruk Denkeres. "Vrouwelijke filosofen brengen andere thema's in, met andere accenten."

Tussendenken

De Amsterdamse hoogleraar, die werd opgeleid als huisarts en in de jaren 80 werkte voor de Junkiebond, wil sowieso een andere stijl hanteren dan haar twee voorgangers. De eerste Denker des Vaderlands, Hans Achterhuis, vatte zijn rol samen als 'tegendenken'. Diens opvolger Gude wilde vooral 'meedenken'.

Huijer kondigt aan dat ze gaat 'tussendenken'. Als filosoof wil ze zich letterlijk tussen haar gesprekspartners begeven, zegt ze in Trouw. "Als ik me terugtrek in de Provence, dan weet ik toch niet wat er in de samenleving speelt?"

Ziek

Huijers termijn van twee jaar begint op 27 maart, aan de vooravond van de Maand van de Filosofie. Haar voorganger Gude is ernstig ziek. Eind september zei hij in De Wereld Draait Door dat het zijn laatste optreden in het tv-programma zou zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl