Bezetters in het Maagdenhuis tijdens een persconferentie

Studenten UvA maken nog geen aanstalten te vertrekken

De studenten die sinds gisteravond het Maagdenhuis bezetten, zijn niet van plan om uit het pand te vertrekken. Volgens een woordvoerder van de beweging De Nieuwe Universiteit, die het studentenprotest leidt, slapen vannacht ongeveer honderd man in het bestuursgebouw van de Universiteit van Amsterdam.

De bezetters zijn het niet eens met het beleid van het universiteitsbestuur en eisen meer inspraak. Ze nemen geen genoegen met een aantal toezeggingen die de UvA heeft gedaan. Het besluit om vannacht te blijven, werd genomen in een vergadering met zo'n zestig bezetters. De rest lag al boven te slapen.

Aangifte

De UvA deed gisteravond aangifte bij de politie. Daardoor hangt de bezetters een ontruiming boven het hoofd, maar de politie is nog niet in actie gekomen. De studenten zelf verwachten niet dat de politie ingrijpt, omdat ze een vreedzaam protest voeren.

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs zei vanavond in Nieuwsuur dat de studenten beter kunnen stoppen met hun actie. Ze heeft begrip voor hun kritische opstelling, "maar er moet nu een sociale dialoog komen, in de vorm van debat-marathons tussen studenten en het bestuur".

Constructiever

Bussemaker zei dat voorzitter Gunning van de raad van bestuur beter eerder met de studenten over hun grieven had kunnen praten. "Dat was beter en constructiever geweest."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl