Khalid al-Fawwaz
NOS NieuwsAangepast

Vertrouweling Bin Laden schuldig aan aanslagen '98

In New York is een voormalig lid uit de kring rond Osama bin Laden schuldig bevonden aan betrokkenheid bij de aanslagen op Amerikaanse ambassades in 1998. Bij die aanslagen in Kenia en Tanzania vielen 224 doden.

De jury acht bewezen dat Khalid al-Fawwaz heeft meegewerkt aan de aanslagen. Hij was niet aangeklaagd voor de daadwerkelijke planning ervan, maar wel voor samenzwering. De strafmaat moet nog worden bepaald. Waarschijnlijk krijgt hij levenslang.

De 52-jarige Fawwaz was volgens justitie een vertrouweling van Bin Laden. Hij zou onder meer een trainingskamp van al-Qaida in Afghanistan hebben opgezet. Later fungeerde hij onder meer als 'woordvoerder'. Vanuit Londen moest Fawwaz ervoor zorgen dat Bin Ladens boodschappen bij media over de hele wereld terechtkwamen. Volgens de aanklager deed Fawwaz "alles wat al-Qaida van hem vroeg".

4000 gewonden

Al-Qaida pleegde in 1998 aanslagen op de Amerikaanse ambassades in Nairobi en Dar es Salaam. Er vielen 224 doden en meer dan 4000 gewonden. Het was de grootste aanslag van al-Qaida tot dan toe.

Kort na de aanslagen werd Fawwaz opgepakt in Londen. Drie jaar geleden werd hij uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

De meeste doden vielen (213) in Nairobi

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl