Leegstand op een bedrijventerrein in Nieuwegein
NOS Nieuws

Gemeenten verliezen opnieuw fors op grond

Gemeenten verliezen opnieuw miljarden euro's op hun grondbezittingen. Dat verlies kan de komende jaren oplopen tot 2,1 miljard euro. Dat blijkt uit een onderzoek dat is gedaan in opdracht van de ministeries van Infrastructuur en Binnenlandse Zaken.

De afboeking komt boven op de 4 miljard euro die gemeenten tussen 2010 en 2013 verloren op hun grond.

Overaanbod

Het prille herstel van de woningmarkt is niet voldoende om gemeenten te behoeden voor miljardenverliezen. Het aanbod van bouwgrond voor huizen en bedrijven is nog steeds groter dan de vraag. Een overaanbod dus, waardoor de prijs van bouwgrond laag blijft.

In de hoogtijdagen kochten gemeenten voor tientallen miljoenen euro's grond op. Maar de bouwgrond is zo sterk in waarde gedaald dat het de vraag is of dat geld ooit nog wordt terugverdiend. Sommige gemeenten kampen daardoor met grote schulden.

De regionale verschillen zijn groot. Almere, Nijmegen en Westland staken zich het diepst in de schulden, blijkt uit een eerder onderzoek van Het Financieele Dagblad. Bij de gemeente Almere bijvoorbeeld staat er voor bijna een half miljard euro aan schuld in de boeken.

Oplossing

Volgens minister Schultz van Infrastructuur en Milieu zijn provincies en gemeenten bezig met een financiële oplossing.

Het kabinet werkt aan wetgeving om te voorkomen dat gemeenten zich in de toekomst opnieuw in de schulden steken. Een betere samenwerking tussen de gemeenten is daarbij een speerpunt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl