Kodaira juicht na een overwinning op de 500 meter
NOS Schaatsen

Nao Kodaira: de boze kat van Team Continu

"Boze kat, jij", zei Marianne Timmer aan het begin van het seizoen tegen Nao Kodaira. Daarmee probeerde de coach haar Japanse schaatsster in woord en gebaar te motiveren. Het was moeilijk om in het Engels of Nederlands iets duidelijk te maken. Dan maar de vergelijking met een boze kat, moet Timmer hebben gedacht. Die heeft een mooie bolle rug als hij kwaad is. Precies dat wilde ik bij haar zien, zowel in karakter als in schaatshouding."

Podium

Inmiddels is de boze kat ook een snelle kat geworden. Kodaira kwam aan het begin van dit seizoen naar Team Continu, de ploeg van Marianne Timmer en Gianni Romme, en heeft zich razendsnel aangepast. Ze praat haar woordje Nederlands mee, vertoont geen sporen van heimwee en schaatst zich regelmatig op het podium.

Kodaira pakte op de 500 meter een bronzen medaille bij de wereldkampioenschappen afstanden in Heerenveen. Na de ongenaakbare Amerikaanse sprintsters Heather Richardson en Brittany Bowe was Kodaira 'the best of the rest'. Beter dan ploeggenote Thijsje Oenema. Die stootte ze van het podium. "Kodaira is al heel het seizoen stabiel, Thijsje heeft telkens wat van de achterstand afgeknabbeld."

Erbanová

Het wordt dus spannend op de WK sprint in Astana komend weekeinde. Oenema moet de strijd aangaan met haar Japanse ploeggenote. "Het gaat nu natuurlijk over vier afstanden, maar ik heb geen idee. Ik moet ook nog die andere van me afhouden, die Erbanová. Zij kan ook een goede 1.000 meter rijden." Ook Karolína Erbanová schaatst bij Team Continu.

Maar wat kan Kodaira komend weekeinde op de WK sprint? "Alles is mogelijk met een boze kat", voorspelt de Japanse.

Ik moet die andere ook nog van me afhouden, die Erbanová

Thijsje Oenema

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl