NOS Nieuws

VVD wil jihadisten stateloos maken

Mag de overheid een nationaliteit afpakken van een jihadist, met als gevolg dat hij stateloos wordt? En zo nee, mag het dan wel bij iemand die twee nationaliteiten heeft? Twee vragen waar de Tweede Kamer zich over heeft gebogen in een debat over anti-terreurwetgeving.

Minister Opstelten van Justitie wil het mogelijk maken om jihadisten die op trainingskamp zijn hun Nederlanderschap af te pakken. Dat kan alleen als iemand een dubbele nationaliteit heeft, omdat vanwege internationale verdragen een land niemand stateloos mag maken.

VVD-Kamerlid Van der Steur zei in het debat dat hij met andere landen wil bekijken of het mogelijk is om die regels te wijzigen. Ook CDA en SGP voelen wel voor zo'n internationaal overleg.

In de Tweede Kamer is veel weerstand tegen het stateloos maken van terroristen. D66 wil dat te allen tijde voorkomen. Kamerlid Schouw is bang dat stateloosheid door de wetswijziging een strafmaatregel wordt. "De VVD stelt hier voor dat mensen verbannen worden, net als in de middeleeuwen", zegt GroenLinks-Kamerlid Van Tongeren.

Oppositie fel tegen VVD over stateloosheid

Maar ook als de verdragen ongewijzigd blijven, heeft de oppositie veel bezwaren. Veel gehoorde kritiek is dat door de wet ongelijke behandeling komt tussen de ene verdachte met één paspoort en de ander met twee. "Iemand die geld heeft gegeven aan terreur, moet straks na zijn straf het land verlaten, terwijl iemand die een grotere bijdrage geleverd heeft wel in Nederland mag blijven, omdat hij geen dubbel paspoort had", zegt SP-Kamerlid Gesthuizen.

Voedingsbodem weghalen

Volgens regeringspartij PvdA is het onderscheid wel gelegitimeerd, omdat het voorkomen van stateloosheid zwaar weegt. Kamerlid Recourt onderstreept dat er naast het intrekken van nationaliteiten ook veel aandacht moet zijn om extremisme te voorkomen. "We moeten de voedingsbodem weghalen, maar dat doet dit kabinet ook."

De VVD is groot voorstander van het afpakken van de nationaliteit van terreurverdachten, maar volgens Kamerlid Van der Steur is het niet de bedoeling om geweld "te exporteren". Hij benadrukt dat het intrekken van de nationaliteit een optie is, net als een gevangenisstraf.

Minister Opstelten wil zijn wet zo snel mogelijk door het parlement loodsen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl