Het leger van Oekraïne trekt zware wapens terug
NOS Nieuws

'Er lijkt sprake van een soort van staakt-het-vuren'

"Het lijkt erop dat het Minsk-akkoord door zowel Oekraïne als de separatisten nagevolgd wordt", zegt NOS-correspondent David Jan Godfroid vanuit Moskou. "Zeker is het nog niet, maar het lijkt er toch eindelijk op dat er sprake is van in ieder geval een soort van staakt-het-vuren."

Het Oekraïense leger maakte eerder vandaag bekend zware wapens terug te trekken uit Oost-Oekraïne en ook de separatisten zeggen hun zware geschut weg te halen van de frontlinie.

"De OVSE, die alles in de gaten moet houden, klaagt erover dat niet aan alle eisen voldaan wordt, maar aan de kant van de rebellen is in ieder geval ook beweging", zegt Godfroid.

Broos en breekbaar

Of de gevechten in het oosten van Oekraïne nu daadwerkelijk ten einde zijn, blijft gissen. "Tot gisteren is er nog gevochten in de buurt van Marioepol en ook waren er nog meldingen van beschietingen bij Donetsk", zegt Gofdroid. "En hoewel het afgelopen nacht en vandaag rustig was in beiden steden blijft het allemaal heel broos en breekbaar."

Mocht het opnieuw misgaan, dan gebeurt dat als eerste in Marioepol, denkt Godfroid. "Daar is de grens met Rusland dichtbij. De wapens die nu achter de Russische grens worden teruggetrokken, zijn ook snel weer terug bij een nieuwe strijd. Voorlopig is het afwachten, maar het is heel erg spannend wat daar gebeurt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl