De Kamer gaat akkoord met de aankoop van acht JSF's

Tweede Kamer akkoord met aankoop acht JSF's

De Tweede Kamer gaat definitief akkoord met de aanschaf van acht JSF-toestellen. Een ruime meerderheid, bestaande uit de regeringspartijen VVD en PvdA en de oppositiepartijen CDA, ChristenUnie en SGP, staat achter het kabinetsbesluit. Eerder kocht het kabinet al twee testtoestellen en het is de bedoeling dat er later nog 27 komen.

Tijdens het debat kregen vooral PvdA en D66 kritiek. De PvdA is een aantal keren van standpunt veranderd. Woordvoerster Eijsink benadrukte dat er "grote voortgang is geboekt" op alle terreinen waar de partij eerder voorwaarden aan had verbonden, zoals de prestaties, de prijs, het geluid en de werkgelegenheid.

Wendbaar

SP-woordvoerder Van Dijk, fel tegenstander van het project, noemde de PvdA wendbaarder dan de JSF zelf en CDA-woordvoerder Knops viel hem daarin bij. Volgens de oppositie gaat de PvdA alleen maar akkoord, omdat dat nu eenmaal is afgesproken binnen de coalitie. D66-woordvoerder Hachchi zei dat de PvdA tekent bij het kruisje en sprak van de "PvdA-draaimolen".

Ook D66 zelf werd van draaien beschuldigd. De partij kiest uiteindelijk tegen het toestel. Volgens Hachchi zijn er op allerlei punten nog veel te veel risico's. Hachchi zei dat de Kamer stukje bij beetje het JSF-moeras is ingetrokken. Verschillende voorstanders van de JSF zeiden dat D66 risico's neemt op het gebied van de veiligheid en de werkgelegenheid. Hachchi wees de kritiek van de hand. Ze benadrukte dat de partij eerder geen ja of geen nee heeft gezegd.

JSF-discussie tussen VVD en D66

Historisch

CDA-woordvoerder Knops sprak van een historisch debat. Hij benadrukte dat het CDA steeds voorstander van de JSF is geweest. Maar hij zette wel grote vraagtekens bij de financiële onderbouwing. Die noemde hij risicovol. Hij verwees naar een kritisch rapport van de Algemene Rekenkamer.

Minister Hennis erkende dat geen enkel project zonder risico's is en ze gaf ook toe dat met 37 JSF's minder mogelijk is dan met de huidige 61 F-16's. Maar volgens haar is het na twaalf jaar debat de vraag wat je nu nog wilt en kunt onderzoeken. "Alle informatie ligt op tafel, er zijn meer vragen gesteld dan ooit. Ik denk dat het hoog tijd wordt dat de luchtmacht duidelijkheid krijgt."

Ze voegde eraan toe dat ze niet bang is voor een "Fyra-drama" of een parlementaire enquête. Volgens haar is met het aankoopbesluit het "point of no return" bereikt.

Hennis over JSF

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl