Groter vertrouwen in de economie
NOS Nieuws

Consumenten durven weer meer uit te geven

Consumenten durven het aan om weer iets meer uit te geven. Enkele grote ondernemingen merken dat hun klanten gemakkelijker de portemonnee trekken in vergelijking met nog maar kort geleden.

Albert Heijn ziet dat zijn klanten minder terughoudend zijn bij het doen van boodschappen. Rabobank en bouwer Heijmans krijgen meer vraag naar hypotheken en huizen.

"In alle opzichten zien we de signalen", zegt Rabo-topman Wiebe Draijer. Zijn collega Dick Boer van AH: "Er is een positief sentiment." En Bert van der Els van Heijmans: "Het afgelopen jaar hebben we 25 procent meer woningen verkocht."

Consumentenvertrouwen groeit, bestedingen blijven achter

Kerstmis

Het is lang geleden dat topondernemers dergelijke uitspraken deden. Sinds 2011 liepen de bestedingen geleidelijk terug. Bedrijven klaagden dat klanten wegbleven of de hand op de portemonnee hielden.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek stelt vast dat huishoudens eind vorig jaar weer wat toeschietelijker werden. Dat merken AH, Rabo en Heijmans nu dus ook, maar het is mondjesmaat. Vooral Boer benadrukt dat het herstel nog zeer bescheiden is. Het is nog niet zo dat het winkelgedrag ingrijpend is veranderd. "Maar rond Kerstmis werden wel meer luxere artikelen gekocht en dat is een goed teken."

De klant kan nog wel steeds een duwtje gebruiken in de vorm van acties, zoals het sparen voor kristalglazen. "Met zulke acties gaan we dan ook door, het helpt mensen in de winkel te krijgen."

De lage inflatie speelt het supermarktbedrijf in de kaart. "Klanten worden bijna niet meer geconfronteerd met prijsstijgingen."

Ontwikkeling consumptieve uitgaven sinds 2011

Voor de Rabobank is het herstel van de woningmarkt hoopgevend. "Het vertrouwen neemt toe en dat merken we aan een beginnend herstel van de kredietverlening", zegt Draijer. "Ook zien we minder instroom in de afdeling Bijzonder Beheer, waar moeilijke hypotheekgevallen worden behandeld."

Van der Els van Heijmans ziet op de woningmarkt een "duidelijk herstel" van de vraag. Wat daarbij helpt, is de lage rente, zegt Van der Els. "Particuliere kopers, maar ook beleggers hebben weer vertrouwen in de economie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl