NOS Nieuws

'Banken niets geleerd van speculant Nick Leeson'

Nick Leeson: Twintig jaar lang is er niets verbeterd"

De financiële wereld heeft niets geleerd van de blunders die de Britse effectenhandelaar Nick Leeson maakte. Dat zegt Leeson zelf, twintig jaar na zijn ontmaskering als een malafide bankmedewerker.

Het financiële systeem is volgens Leeson verrot. "Het is onvermijdelijk dat zoiets weer gebeurt."

Leeson werkte vanaf 1992 voor de Britse Barings Bank in Singapore. Hij speculeerde erop los en maakte in zijn eentje een verlies van bijna anderhalf miljard dollar. Daarmee richtte hij Barings ten gronde. De bank werd in maart 1995 voor 1 pond overgenomen door de Nederlandse ING Groep.

Ze namen alles van me aan, zonder zich in de details te verdiepen

Nick Leeson

Leeson zegt dat hij bij Barings alle vrijheid kreeg en dat zijn bazen nauwelijks toezicht hielden. "Ze namen alles van me aan, zonder zich in details te verdiepen."

Zo kreeg Leeson drie jaar lang alle vrijheid. Geleidelijk liepen de verliezen op, zonder dat iemand dat in de gaten had.

Begin 1995 had Leeson 208 miljoen pond verspeeld. Om dit verlies goed te maken, stak de Brit zijn nek op de beurs opnieuw uit. Deze keer liep het helemaal verkeerd af, toen na de aardbeving in het Japanse Kobe de Aziatische beurzen onderuitgingen.

Afschrikking

Leeson stelde vast dat er geen redden meer aan was en nam de benen. Enkele dagen later werd hij in Duitsland aangehouden en uitgeleverd aan Singapore. Daar kreeg hij een celstraf van 6,5 jaar, maar kwam in 1999 vervroegd vrij, nadat hij ernstig ziek was geworden.

Twintig jaar later, inmiddels weer helemaal gezond, woont Leeson in Ierland. Hij stelt vast dat er al die tijd niets in de financiële wereld is veranderd. Het ontbreekt volgens Leeson nog steeds aan een cultuur waarin bankmedewerkers verantwoording afleggen.

Intussen kunnen financiële instellingen hun gang gaan zonder afschrikking van betekenis. Ze kunnen volgens Leeson zo weer in de fout gaan. "De straffen stellen te weinig voor, die werken niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl