De supporters van Legia Warschau tijdens de CL-wedstrijd met Molde
NOS Voetbal

Geen Poolse scheermessen voor Ajax

In een stadion zonder publiek verdedigt Ajax donderdag een voorsprong van 1-0 op Legia Warschau in de Europa League. “We zullen onze fans missen”, verzuchtte trainer Henning Berg, de Noorse coach van Legia Warschau in aanloop naar de thuiswedstrijd.

“Geen ploeg speelt graag thuis zonder supporters. Wij krijgen altijd heel veel steun. Nu spelen we in een soort graftombe.”

De aanhang van Legia Warschau heeft een reputatie in binnen- en buitenland. Ongeëvenaard in indrukwekkende en geestige sfeeracties, maar soms ook racistisch en gewelddadig. En vreselijk hardleers.

Oude dame Legia

Legia Warschau heeft een opvallend bescheiden erelijst voor een van de oudste en populairste clubs van Polen. Met tien landstitels moet de club uit de hoofdstad Ruch Chorzow, Gornik Zabrze (beide veertien) en Wisla Krakau (dertien) voor zich dulden.

Volgend jaar viert Legia Warschau (opgericht in 1916 door de manschappen van de nationale held maarschalk Jozef Pilsudski) het honderdjarig bestaan.

Voor de meeste Polen is Pilsudski een nationale held, voor critici een genadeloze dictator. Dankzij hem werd Legia de club van het leger; ook in communistische tijd, toen de erfenis van Pilsudski werd doodgezwegen. Inmiddels draagt het stadion weer de naam van de Poolse nationale held.

Tussen 2008 en 2011 werd de thuishaven van Legia voor zo’n 110 miljoen euro gerenoveerd. Sindsdien kunnen ruim 31.000 toeschouwers plaatsnemen op de groene stoeltjes van de tribunes. Als de spelers van Ajax vanavond het veld betreden zijn de stoeltjes leeg. En dat is niet voor het eerst.

Met geslepen (scheer)messen

De harde kern van Legia Warschau bevindt zich aan de noordzijde van het stadion, achter het doel. 'Zyleta' noemen ze zichzelf, oftewel 'het scheermes'. Die fanatieke aanhang, die vriendschapsbanden onderhoudt met de supporters van Juventus en ADO Den Haag, is gespecialiseerd in levensgrote spandoeken, collectieve choreografieën en indrukwekkende vuurwerkacties.

Als het scheermes zich laat gelden voor de wedstrijd, staat Legia vaak al met 1-0 voor. Maar diezelfde aanhang is ook al vaak een bron van hoofdpijn gebleken.

Soms ludiek, soms smakeloos

Zo werd Legia in 2011 bestraft voor een spandoek dat de Zyleta voor de Europa League-wedstrijd tegen het Israëlische Hapoel Tel Aviv ontvouwde. ‘Jihad Legia’ stond er in letters die op Arabisch moesten lijken.

Vorig jaar moest de club bij het Europa League-duel met Steaua Boekarest op last van de UEFA de noordkant van het stadion sluiten na herhaald wangedrag en racisme. De aanhang reageerde op ludieke wijze.

Duizenden fans hielden papier omhoog waarmee een groot hart en de letters UEFA getoond werden. Dat acroniem werd door de fans overigens iets anders uitgelegd. Halverwege de tribune stond namelijk 'Ultra Extreme Fanatical Atmosphere'.

  • EPA
    De fans van Legia Warschau protesteren op ludieke wijze tegen de UEFA voor het Champions League-kwalificatieduel met Steaua Boekarest in 2013.
  • EPA
    De fans van Legia Warschau protesteren op ludieke wijze tegen de UEFA voor het Champions League-kwalificatieduel met Steaua Boekarest in 2013.
  • EPA
    De fans van Legia zijn boos op de UEFA nadat de club werd gestraft voor het opstellen van een niet speelgerechtigde speler tegen Celtic in de voorronde van de Champions League.

Moddervet spaarvarken

Sinds deze zomer kan de Europese voetbalbond sowieso geen goed meer doen bij de leden van Zyleta. Directe aanleiding was een administratieve fout, waardoor Legia Warschau kwalificatie voor de Champions League misliep.

De ploeg van Henning Berg had met dynamisch voetbal Celtic twee keer van het kastje naar de muur gestuurd, won beide keren ruim (4-1 en 2-0), maar werd gedeklasseerd toen bleek dat Bartosz Bereszynski niet speelgerechtigd was in de vier minuten die hij meedeed in Glasgow.

In de eerstvolgende thuiswedstrijd protesteerden de fans door UEFA af te schilderen als een gigantisch, moddervet spaarvarken. De begeleidende tekst luidde: "Because football doesn't matter. Money does."

Eind november maakte de aanhang er in het Belgische Lokeren echter zo'n puinhoop van dat de UEFA besloot Legia te bestraffen met het spelen van twee thuisduels zonder publiek en een boete van 105.000 euro.

Buitenwacht

Wellicht werken de lege tribunes ook als een extra motivatie voor Legia, dat tegen Ajax een 1-0 achterstand uit de eerste wedstrijd moet zien weg te poetsen. Het eerste duel dat onder de UEFA-sanctie valt, thuis tegen Trabzonspor, eindigde immers in een eenvoudige 2-0 overwinning voor de Polen.

Bovendien is de kans aanwezig dat de Zyleta zich vanavond toch laat horen. De fans hebben er bij de lokale autoriteiten op aangedrongen om met een paar duizend man de wedstrijd op grote schermen rond het stadion te mogen volgen.

Dinamo Zagreb

Voor Ajax is het niet de eerste Europese wedstrijd die voor lege tribunes moet worden afgewerkt. In 2009 was Dinamo Zagreb de tegenstander in een leeg Maksimir-stadion. Destijds won de ploeg van trainer Martin Jol met 2-0, dankzij treffers van Marko Pantelic en Demy de Zeeuw.

Frank de Boer, de huidige trainer van Ajax, speelt liever in een vol stadion tegen Legia. “Voetballen doe je namelijk voor publiek en nu mogen onze fans ook niet komen”, stelt hij. “Maar ieder nadeel heeft zijn voordeel. Nu kunnen de spelers mijn aanwijzingen horen.”

  • ANP
    Ajax won in 2009 achter gesloten deuren met 2-0 van Dinamo Zagreb.
  • EPA
    Legia Warschau won het eerste duel zonder publiek in december met 2-0 van Trabzonspor.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl