Andrei Arsjavin scoort in 2005 voor Zenit St. Petersburg
NOS Voetbal

Ook Zenit moet tegenwoordig op de centjes passen

Het zijn barre tijden voor het Russische voetbal. Door de roebelcrisis hebben steeds meer clubs betalingsproblemen.

In december vroegen de zestien clubs in de Russische hoogste klasse gezamenlijk nog om een collectieve salarisverlaging van de spelers. De Russische voetbalbond kan al maanden het vorstelijke salaris van bondscoach Fabio Capello niet meer betalen.

De financiële storm lijkt voorbij te gaan aan Zenit Sint-Petersburg, dat afgelopen week het contract van steraanvaller Hulk met twee jaar verlengde. Toch is lang niet alles meer goud dat er blinkt aan de oevers van de Neva.

Gazprom-imperium

Zenit Sint-Petersburg was het startpunt voor het Gazprom-imperium in het internationale voetbal, waartoe ook Chelsea, Schalke 04 en Rode Ster Belgrado zijn gaan behoren.

Bovendien is Gazprom sinds 2012 hoofdsponsor van de Champions League. Ook wordt het bedrijf in september 2013 partner van de FIFA voor een slordige 90 miljoen dollar (een kleine 72 miljoen euro).

Landstitel

Ten tijde van de Sovjet-Unie behoorde Zenit Leningrad niet tot de absolute top. Pas in 1984 werd voor het eerst een kampioenschap gevierd in de tweede stad van Rusland.

De tweede titel kwam in 2007, twee jaar nadat Gazprom - al sponsor sinds 1999 - eigenaar werd van de club. Daarna volgden nog drie landstitels.

Het geheim? Roebels. Met Dick Advocaat, zelf ook geen goedkope uitzendkracht, op de bank werd in 2008 de Europa League gewonnen. In 2012 legde de gasgigant nog 55 miljoen euro op tafel voor Hulk en 40 miljoen voor de Belgische international Axel Witsel.

Zenit betaalde enorme bedragen voor Hulk en Axel Witsel

Stadion

Bij de nieuwe status van de club hoorde ook een nieuw stadion. De fonkelnieuwe arena moet plaats bieden aan 66.000 toeschouwers en verrijzen op de plaats van het oude Kirov-stadion. Kosten: zo'n 1,1 miljard euro. Geplande oplevering: 2007. Inmiddels acht jaar geleden.

Toch speelt PSV morgen niet in een hypermoderne arena, maar in het verouderde Petrovski-stadion. Daar waar de wind vanuit de Oostzee nog vrij spel heeft, lichtmasten nog de vorm van vliegenmeppers hebben en een blauwe sintelbaan de supporters op grote afstand van de spelers houdt.

De bouwkosten liepen zo ver uit de hand, dat Gazprom in 2009 zelfs besloot om de hand op de knip te houden. Volgend jaar hoopt de club alsnog te verhuizen naar het nieuwe onderkomen, dat met overheidsgeld wordt afgebouwd. In 2018 moeten er WK-wedstrijden worden gespeeld.

Danny, de uitblinker

Gazprom bevindt zich in zwaar weer en dus moet Zenit Sint-Petersburg op de centjes passen. De verwachting was dat de club in de afgelopen transferperiode een of twee grote sterren zou laten gaan. De meeste aandacht ging daarbij uit naar Hulk, Witsel en de Argentijnse zomeraanwinst Ezequiel Garay.

De grootste aderlating zou echter het vertrek van aanvoerder en spelmaker Danny kunnen zijn. Het contract van de 31-jarige Portugees, die opgroeide in Venezuela, loopt dit seizoen af en nog altijd is er geen duidelijkheid over zijn toekomst.

Waar Rusland door veel voetballers als een lucratief intermezzo in de voetballoopbaan wordt gezien, speelt Danny bijna zijn hele loopbaan in Rusland.

Op 21-jarige leeftijd maakte hij deel uit van de Portugese kolonie, waarmee Dinamo Moskou de weg terug naar de top probeerde te vinden. Waar gerenommeerde collega's als Maniche en Costinha faalden, was de spelmaker met de kousen op de enkels dikwijls uitblinker.

Danny in duel met Santiago Arias in Eindhoven

In 2008 haalde Dick Advocaat hem voor het recordbedrag van 30 miljoen euro naar Sint-Petersburg. Danny werd de belichaming van de ambities van Gazprom, dat zo'n vier miljoen euro per jaar over had voor zijn diensten. Met zijn dienstjaren werd hij een belangrijke schakel tussen de Russische spelers en de toenemende Latijnse invloeden in het elftal.

In Eindhoven liet Danny weer eens zien waarom hij zo gewaardeerd wordt in Rusland. Hij stond aan de basis van vier van de zes doelkansen van Zenit en gaf de voorzet waaruit Hulk het enige doelpunt liet aantekenen.

PSV niet kansloos

De voortekenen zijn nog altijd in het voordeel van de Russische ploeg. Nog nooit won een Nederlandse club van Zenit in Sint-Petersburg. AZ speelde in 2007 met 1-1 gelijk en in 2011 verloor FC Twente met 2-0.

Ook PSV heeft geen geweldige herinneringen aan Rusland. De laatste overwinning van PSV in Rusland was op 27 november 2007 in de groepsfase van de Champions League. Destijds werd CSKA Moskou met 1-0 verslagen door een treffer van Jefferson Farfán.

Daarna leden de Eindhovenaren twee keer een nederlaag: in 2010 verloor de ploeg met 1-0 van het nietige Sibir Novosibirsk en dit seizoen was Dinamo Moskou in eigen huis met 1-0 te sterk.

Door de roebelcrisis en de expansiedrift van het Gazprom-imperium reiken de bomen in Sint-Petersburg niet meer tot in de hemel. Daar kan de ploeg van Phillip Cocu zich in ieder geval aan vasthouden.

'PSV gaat kansen krijgen in St. Petersburg'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl