NOS NieuwsAangepast

'Pas op voor onderkoeling bij deze kou'

De combinatie van matige vorst en een stevige noordoostenwind zorgt vandaag voor een gevoelstemperatuur van -12 tot -17 graden. Bij dit soort temperaturen moeten we volgens thermofysioloog Hein Daanen oppassen voor onderkoeling. "Vooral mensen die weinig bewegen, zoals motorrijders en zwervers. Ook alcoholisten zijn een risicogroep."

Daanen is expert op het gebied van de warmtehuishouding van het menselijk lichaam. Gevoelstemperatuur betekent dat de wind een extra verlies aan warmte veroorzaakt. Is de luchttemperatuur laag en waait het hard, dan voelt het veel kouder aan dan de thermometer aangeeft. Volgens hem wordt het pas echt gevaarlijk als de gevoelstemperatuur op -25 komt te liggen. "Dan is er acuut bevriezingsgevaar voor de blote huid."

Kledingadvies

Thermofysioloog Daanen vindt meerdere kledingstukken in lagen beter dan één dik kledingstuk. "De lucht ertussen is de beste isolatie." Ook is het beter om niet te veel kleding te dragen. "Dan ga je zweten en kun je last krijgen van nakoeling." Een goede muts is belangrijk, omdat de meeste lichaamswarmte via het hoofd verloren gaat. De huid insmeren met vaseline of uierzalf is af te raden, daardoor neemt de kans op bevriezing alleen maar toe.

Volgens Daanen raken gemiddeld 25 Nederlanders per jaar door kou onderkoeld. Hij vindt dat we te weinig rekening houden met echte kou. "Op de eerste koude dagen gaan veel Nederlanders gewoon in dunne kleding naar buiten, terwijl in landen waar het echt wintert, direct de thermokleding wordt aangetrokken."

Schaatsen

Het is nog te vroeg voor lange schaatstochten, maar toch wordt op Marktplaats naarstig gezocht naar winterse attributen, meldt het internetbedrijf. Het aantal zoekopdrachten naar schaatsen steeg sinds de eerste sneeuwbuien van 30.000 naar 120.000. Er werd 90.000 keer gezocht naar winterbanden.

Heeft u mooie winterfoto's van de sneeuw, valpartijen, rode neuzen, etcetera? Mail ze naar ooggetuige@nos.nl of upload via nos.nl/ooggetuige.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl