Zo ziet het zwarte gat er mogelijk uit
NOS Nieuws

'Te oud' zwart gat ontdekt

Wetenschappers uit China en de VS hebben een enorm zwart gat ontdekt dat eigenlijk veel te oud is. Het moet al zo'n 900 miljoen jaar na de oerknal zijn ontstaan, terwijl zo'n gigantisch natuurfenomeen eigenlijk meer tijd nodig zou hebben gehad om zich voor te doen.

De astronomen ontdekten het zwarte gat op 12,8 miljard lichtjaar van de aarde. Het is twaalf miljard keer zwaarder dan onze zon, 3000 keer zo zwaar als het zwarte gat in onze eigen Melkweg.

Het zwarte gat wordt vergezeld door een quasar, een wolk superheet gas, dat evenveel licht geeft als 420 biljoen zonnen. Dat is 40.000 keer feller dan de hele Melkweg.

Vuurtoren

Tot nu toe gingen wetenschappers ervan uit dat dit soort grote zwarte gaten niet mogelijk waren, omdat ze ontstaan aan het einde van de levenscyclus van een grote ster. Men nam aan dat er nog niet voldoende tijd was gepasseerd om dat proces door te maken.

"Dit is echt uniek", zegt een van de onderzoekers, die de ontdekking presenteerden in het vakblad Nature. "Als een enorm krachtige vuurtoren werpt deze ontdekking licht op hoe het vroege universum eruitzag."

Raadsel

"Hoe kan een zo heldere quasar en zo'n zwaar zwart gat zo vroeg zijn ontstaan, zo snel na de vorming van de eerste sterren en sterrenstelsels?", vat een van de ontdekkers het raadsel samen.

Mogelijk is het zwarte gat ontstaan toen twee zwarte gaten in elkaar opgingen. Een andere verklaring kan zijn dat de eerste sterren vele malen groter waren dan gedacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl