Zonnepanelen op het dak van de RAI in Amsterdam
NOS Nieuws

Scepsis over hoeveelheid zonnepanelen

  • Bert van Slooten

    Redacteur economie

  • Bert van Slooten

    Redacteur economie

Het is niet duidelijk hoeveel zonne-energie er in Nederland wordt opgewekt. Niemand weet precies hoeveel zonnepanelen er zijn en dus is ook niet bekend hoeveel energie die precies opwekken, zegt onafhankelijk onderzoeker Peter Segaar. Particulieren en bedrijven geven volgens hem wel door dat ze panelen hebben, maar vullen vaak verkeerde gegevens in.

Begin deze maand brachten de netbeheerders naar buiten dat het geregistreerde vermogen dat aan zonne-energie wordt opgewekt, dus alle panelen bij elkaar, met 50 procent is gestegen. Segaar verbaast zich over dat getal. "Als je dieper in de cijfers duikt, blijkt dat er zonnepanelen geregistreerd staan op plekken waar dat helemaal niet kan."

Zo heeft Almelo twee kleine nieuwbouwwijken waar volgens de boeken opeens vijf megawatt zonne-energie wordt opgewekt. "Voor vijf megawatt heb je meer dan duizend panelen nodig. We hebben het hier over 135 huizen, een weiland en een zwembad, dat kan dus nooit kloppen", zegt Segaar.

Gewoon tellen

Zo zijn er meer fouten. Niet alleen geven particulieren de verkeerde getallen door, ook bedrijven maken fouten met bijvoorbeeld het invullen van het vermogen. "Kilowattpiek en wattpiek worden vaak door elkaar gehaald. Dat is best lastig, maar als je de begrippen verwart, krijg je forse rekenfouten."

Gewoon tellen van zonnepanelen is ook lastig, omdat je vanaf de weg niet op de platte daken kan kijken. "Google Maps helpt daar niet bij, want de foto's lopen altijd een paar jaar achter."

Verplichte registratie zou kunnen helpen, maar dat ligt politiek gevoelig, legt Segaar uit. "Het gaat over persoonlijke gegevens en daar is Den Haag een beetje huiverig voor."

Booming

De installateurs die de zonnepanelen op de daken leggen, zouden een grotere rol kunnen spelen. Zij weten namelijk precies wat ze op de verschillende daken neerleggen. Maar deze veelal kleine ondernemers zitten niet te wachten op extra administratieve handelingen.

Ondanks alle problemen is Segaar optimistisch over de hoeveelheid zonne-energie in Nederland. "Het is booming, het wordt hoe dan ook een recordjaar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl