NOS Nieuws

Kabinet steunt uitstel hervormingen voor Fransen

Het kabinet steunt het voorstel van de Europese Commissie om Frankrijk onder voorwaarden extra tijd te geven om onder de Europese begrotingsnorm te komen. De behandeling van Frankrijk is vergelijkbaar met het uitstel dat Nederland in 2013 van Brussel kreeg, zei Rutte voorafgaand aan een debat over Europa.

Rutte toonde zich ook kritisch over de Fransen en benadrukte dat de Commissie stevige extra bezuinigingen en hervormingen eist. "Ik ben niet ontevreden over de Commissie, maar wel over Frankrijk. Ik had verwacht dat de Franse regering zelf de ambitie zou hebben, zonder dat de Commissie erom hoefde te vragen."

Volgens minister en Eurogroepvoorzitter Dijsselbloem moet Frankrijk voor mei 4 miljard extra bezuinigen, "want anders vervalt de nieuwe verlenging van twee jaar". Er is geen sprake van een voorkeursbehandeling van een groot land, want "daar heb ik mij in de Eurogroep altijd tegen verzet". Dijsselbloem benadrukt dat meer landen meer tijd hebben gekregen om aan de begrotingsnorm te voldoen.

Twee maten

D66-leider Pechtold is fel tegen het uitstel. "Dit is Europa met twee maten. Als we hard zijn voor de Grieken, als Nederland zelf streng hervormt, dan moet ook Frankrijk zich aan de afspraken houden. Ze hadden al uitstel, nog eens twee jaar erbij is veel te lang. Hollande in het Elysée durft geen beslissingen te nemen en waant zich machtig."

Volgens CDA-leider Buma kan het niet zo zijn dat de Fransen zich keer op keer niet aan de afspraken houden. Hij noemt het uitstel "absurd".

Volgens Rutte moet Frankrijk voor de zomer 4 miljard extra bezuinigen en tot meer hervormingen besluiten, "anders volgen sancties". De Fransen kunnen een voorbeeld nemen aan Nederland, zei Rutte. "Hier is hervormd en onze economie is nu één van de snelst groeiende in Europa. Dus het werkt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl