Ronaldo lurkt aan een bidon
NOS Voetbal

Wat zijn de gevolgen van een WK in de winter?

Dat het WK 2022 in Qatar in de wintermaanden wordt gehouden lijkt een formaliteit. Volgens de FIFA-werkgroep is voetballen in november en december namelijk de enige optie. Zo hoeft er niet gevoetbald te worden in de hete zomermaanden in Qatar.

De algemene verwachting is dat dit advies zal worden overgenomen door de FIFA. Europese competities beklagen zich over deze verschuiving, omdat de speelkalender volledig op de schop moet. Maar dat is niet het enige probleem.

Financiële gevolgen

Als het WK in november en december wordt gehouden, levert dat voor de Europese competities een organisatorisch en financieel probleem op. De FIFA maakte woensdag bekend dat clubs niet hoeven te rekenen op een compensatie als het WK in november en december wordt afgewerkt. Maar daarmee is het nog niet afgedaan.

De nationale voetbalbonden moeten er ook rekening mee houden dat de contracten van de bondscoaches en hun technische staf langer moeten doorlopen. Ook dat brengt extra kosten met zich mee.

Compensatie is daarom een woord dat de komende tijd nog vaak voorbij zal komen. En misschien verandert de FIFA nog wel van gedachten. Doordat het WK niet in de heetste maanden plaatsvindt, wordt er naar verluidt bijna een miljard euro aan kosten bespaard omdat er geen koelinstallatie in de stadions aanwezig hoeft te zijn. Officiele cijfers ontbreken.

WK wordt korter

In het voorstel van de FIFA-werkgroep moet het WK ook enkele dagen worden ingekort. Het WK voetbal in Qatar moet binnen 28 dagen worden afgewerkt in plaats van de geplande 32 dagen. Dat betekent dat er vier wedstrijden per dag worden gespeeld. De finale is dan vlak voor Kerst. Het feit dat het WK korter wordt, wil niet zeggen dat de spelers minder rust zullen hebben.

Er is namelijk nauwelijks reistijd, omdat stadions op een steenworp afstand van elkaar liggen. Bij het vorige WK in Brazilië was dat een ander verhaal, omdat de selecties veel tijd nodig hadden om naar de volgende speelstad te reizen.

Competities en toernooien

Wel hebben de Europese competities te lijden onder de verplaatsing. In de maanden november en december wordt er volop gevoetbald. Wat te denken van de Premier League, dat rond de feestdagen flink uitpakt met volledige speelronden.

Niet alleen in de landelijke competities, maar ook de Champions League en de Europa League hebben groepswedstrijden gepland staan in die periode. Dat zijn niet de enige hoofdbrekens van de UEFA, want de wedstrijden om EK-kwalificatie moeten ook worden verplaatst.

Hoe wordt bijvoorbeeld de eredivisie ingedeeld? De huidige competitie kent een opzet van acht maanden. Van augustus tot half december, vervolgens een winterstop van drie weken, om daarna de competitie te hervatten van half januari tot en met mei. Een nieuwe opzet zou kunnen zijn om in juli, augustus en september te spelen. In oktober begint dan de voorbereiding op het WK, om eind januari de competitie te hervatten. In dat geval zal er tot half juni worden gevoetbald.

En dan is er ook nog het WK voor clubteams, dat normaliter in december op het programma staat. Maar dat is dan weer een zaak voor de FIFA zelf. Eén toernooi weet al wel waar het aan toe is. De Afrika Cup 2023, op de planning in januari 2023, zal verhuizen naar juni van dat jaar. "We willen voorkomen dat Afrikaanse spelers twee weken na het WK aan de bak moeten voor de Afrika Cup", zei Valcke woensdag.

Hoe gaat de eredivisie er in 2022 uitzien?

Rechthebbenden

Veel landen hebben de uitzendrechten al gekocht. Waaronder ook de NOS. Bij het kopen van het pakket was natuurlijk nog niet duidelijk dat het een winters WK zou worden. "Het pakket is onder valse voorwendselen verkocht. Het WK in de winter wordt je als het ware door de strot geduwd", zegt Maarten Nooter, hoofdredacteur van NOS Studio Sport.

"In het contract staat dat alle wedstrijden live moeten worden uitgezonden. Maar in de periode zijn er nog meer evenementen. Denk bijvoorbeeld aan de Champions Trophy (hockey), ATP World Tour Finals (tennis) en schaatstoernooien. Die sporten zullen er onder gaan lijden, want de NPO zit ook met andere programma's die een plek moeten krijgen. En het WK krijgt voorrang. Als het Nederlands elftal zich plaatst, dan zullen we veel aandacht besteden aan het toernooi."

Het tijdsverschil met Doha is slechts twee uur, maar omdat er mogelijk vier wedstrijden op een dag worden gespeeld, zullen er drie middagwedstrijden zijn en slechts één avondduel. "Spreiding is niet heel erg voor de tv-kijker, maar veel wedstrijden zullen onder werktijd plaatsvinden", zegt Nooter. "Het is en blijft een vreemde situatie. Vergelijk het met een vakantie. Je staat met je koffer klaar op Schiphol, om de zon op te zoeken. En dan hoor je ineens dat je op wintersport gaat."

Maarten Nooter

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl