Vice-president Maros Sefcovic presenteert zijn plan voor een Europese Energie Unie
NOS Nieuws

Europese Energie Unie moet miljarden besparen

De Europese Unie heeft een plan gelanceerd voor het samenvoegen van de bestaande energiemarkten in de 28 lidstaten. De oprichting van een Energie Unie kan volgens Brussel leiden tot een besparing van 40 miljard euro per jaar. Zowel bedrijven als burgers zullen op termijn veel minder geld kwijt zijn aan gas en elektra, is de verwachting.

Alle lidstaten van de Europese Unie hebben nu nog een eigen energiebeleid. Het bundelen daarvan is het meest ambitieuze energieplan in vijftig jaar, zei vicepresident Maros Sefcovic van de Europese Commissie bij het presenteren van de ideeën.

De EU importeert nu 40 procent van zijn gas uit Rusland, maar wil minder afhankelijk worden van dat land en van president Poetin. Door gas te betrekken uit landen als Algerije, Turkije en Noorwegen "raken we Poetin waar dat het meest pijn doet", zei Sefcovic.

Op 6 maart praten de Europese ministers van Milieu over het plan, dat door milieugroepen met kritiek is ontvangen. Ze vinden dat het veel te veel over Rusland en fossiele brandstoffen gaat en te weinig over duurzame energie.

"We horen alleen maar weer over gas, gas, gas. Straks steekt de EU honderden miljarden in het aanleggen van pijpleidingen, die vervolgens weer moeten worden ontmanteld omdat ze te veel bijdragen aan de klimaatverandering", zei milieu-activist Brook Riley in Brussel.

Lange adem

EU-correspondent Gwen ter Horst wijst erop dat de ambities groot zijn, maar dat concreet beleid een zaak van lange adem zal zijn. "Nuts-voorzieningen zijn en blijven een bevoegdheid van de landen zelf. Dat hoogspanningsmasten en gasleidingen geen grenzen horen te hebben, klinkt wel mooi, maar de praktijk is niet zo eenvoudig."

"Bovendien: Frankrijk draait voor een groot deel op kernenergie, Nederland zit op een gasbel en de Denen zijn erg afhankelijk van windenergie. Van die eigen, specifieke energiemarkt zullen landen niet makkelijk afscheid willen nemen. Die willen ze beschermen, ook omdat energie vaak politiek heel gevoelig ligt. Alles gelijkschakelen zal niet meevallen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl