NOS Nieuws

Geen rechtszaak Gemalto tegen inlichtingendiensten

  • Rachid Finge

    Techredacteur

  • Frank Renout

    Correspondent Frankrijk

  • Rachid Finge

    Techredacteur

  • Frank Renout

    Correspondent Frankrijk

Simkaartfabrikant Gemalto begint geen juridische procedure tegen de Amerikaanse en Britse inlichtingendiensten. Directeur Olivier Piou heeft dat gezegd tijdens een persconferentie in Parijs over de vermeende aanval van de NSA en GCHQ op Gemalto.

Volgens Piou duurt zo'n procedure te lang en is die te ingewikkeld. Ook zegt hij dat het lastig is om te bewijzen dat de NSA en GCHQ daadwerkelijk hebben geprobeerd in te breken bij Gemalto.

Gesprek met Gemalto-topman Piou

Niet alle sleutels

Gemalto kan niet zeggen of, hoeveel en welke beveiligingssleutels precies zijn gestolen. Wel herhaalde de directeur dat het volgens eigen onderzoek onmogelijk is dat alle sleutels van de miljarden simkaarten die Gemalto produceert, zijn buitgemaakt.

Wat Gemalto niet kan uitsluiten, is dat er beveiligingssleutels zijn gestolen van simkaarten die bestemd waren voor bepaalde landen, bijvoorbeeld voor Afghanistan. Ten tijde van de hack, rond 2010, was de oorlog in Afghanistan nog in volle gang.

Het lijkt er niet op dat de inlichtingendiensten simkaarten voor westerse landen in het vizier hadden, hoewel het artikel op The Intercept, dat de aanval aan het licht bracht, wel IJsland als doelwit noemt.

Nederlandse autoriteit

Gemalto's hoofdkantoor is gevestigd in Amsterdam en het bedrijf heeft een beursnotering op de AEX. Verder is er weinig Nederlands aan het bedrijf: de raad van toezicht en het dagelijks bestuur hebben elk één Nederlander en Gemalto heeft geen Nederlandse woordvoerder in dienst.

De directeur zegt dat Gemalto tijdens het onderzoek contact heeft gehad met de Nederlandse autoriteiten, maar welke autoriteit precies, is niet duidelijk. Ook is onbekend wat er met die autoriteit is besproken.

De persconferentie was grotendeels in het Frans. Tijdens de persconferentie mocht er niet worden gefilmd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl