Een hoogspanningsmast van Tennet in Landsmeer
NOS Nieuws

Rekenkamer kritisch over koop Duits hoogspanningsnet

De overheid loopt financiële risico's door de aankoop van een deel van het Duitse hoogspanningsnet door staatsbedrijf Tennet, zegt de Algemene Rekenkamer. Tennet beheert het Nederlandse hoogspanningsnet en kocht in 2009 voor 885 miljoen euro 40 procent van het Duitse net.

Door die aankoop nam de overheid het risico om mee te moeten betalen aan bedrijfsactiviteiten over de grens, want volgens de Rekenkamer is de scheiding tussen de Nederlandse en Duitse activiteiten in de praktijk minder strikt dan de ministers van Financiën en Economische Zaken in de Tweede Kamer stelden.

Voor investeringen in Duitsland trekt Tennet nu geld aan van private investeerders. "Het is echter de vraag wat er gebeurt als Tennet er niet in slaagt om private investeerders enthousiast te krijgen voor projecten", stelt de Rekenkamer.

Tegenvallers in Duitsland kunnen negatieve gevolgen hebben voor de Nederlandse schatkist.

Algemene Rekenkamer

Verplicht investeren

Tennet heeft in Duitsland een wettelijke plicht om te investeren in het hoogspanningsnet.

"Tennet is aansprakelijk voor de gevolgen van het eventueel niet nakomen van die verplichting. Tegenvallers in Duitsland kunnen negatieve gevolgen hebben voor de Nederlandse schatkist, via de Tennet-holding die voor 100 procent Nederlands staatseigendom is."

De Rekenkamer zegt ook dat de overheid onvoldoende heeft onderzocht wat het voordeel van de aankoop is voor Nederlandse huishoudens en bedrijven.

Onvoldoende toezicht

In een tweede rapport onderzocht de Rekenkamer het toezicht op de investeringen van Tennet in Nederland. Tennet is monopolist en wordt daarom door de Autoriteit Consument en Markt (ACM) in de gaten gehouden, om te zorgen dat klanten de juiste prijs betalen voor het transport van elektriciteit.

De ACM moet iedere twee jaar een oordeel geven over of de investeringen van Tennet noodzakelijk zijn uit het oogpunt van kwaliteit en capaciteit en qua kosten. Maar dat oordeel is volgens de Rekenkamer niet diepgravend genoeg. Daardoor is onduidelijk of klanten te veel of te weinig betalen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl