Secretaris-generaal van de FIFA Jérôme Valcke
NOS Voetbal

'Geen extra geld voor clubs tijdens WK 2022'

Ondanks dat het verplaatsen van het WK voetbal in 2022 naar de maanden november/december nogal wat aanpassingsvermogen vergt van de Europese voetbalclubs, hoeven ze niet te rekenen op extra geld van de FIFA. Dat heeft FIFA-secretaris Jérôme Valcke woensdag gezegd in Doha.

Dinsdag bracht de FIFA-werkgroep, die onderzoek heeft gedaan naar wanneer het WK voetbal in Qatar zou moeten worden gespeeld, een advies uit. Volgens de werkgroep is november/december de enige optie. Zo hoeft er niet gevoetbald te worden in de warme zomermaanden in Qatar. De algemene verwachting is dat dit advies in maart zal worden overgenomen door de FIFA.

Compensatie

Na de aanbeveling van de FIFA-werkgroep pleitte ECA-voorzitter Karl-Heinz Rummenigge namens de belangenvereniging voor Europese clubs direct voor een schadeloosstelling. “Je kunt het de clubs en competities niet aandoen alleen de prijs te betalen voor de verplaatsing van het WK naar de winter door de FIFA. We rekenen op de serieuze bereidwilligheid van de wereldvoetbalbond om de schade te compenseren", zei Rummenigge.

De FIFA lijkt vooralsnog geen concessies te willen doen. "Die compensatie gaat er niet komen", aldus Valcke, die ook niet van plan is om excuses te maken aan de clubs. "Het is niet zo dat we hiermee het voetbal kapot maken. Bovendien hebben we nog zeven jaar om voorbereidingen te treffen."

Korter WK

Ook kondigde Valcke aan dat het WK in 2022 korter zal duren: 28 dagen in plaats van 32 dagen. De Afrika Cup in 2023 wordt verzet van januari naar juni.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl