Volgens de jury schendt Apple iTunes drie patenten
NOS Nieuws

Half miljard euro boete voor Apple voor patentschending

  • Rachid Finge

    Techredacteur

  • Rachid Finge

    Techredacteur

Apple moet van een rechter in Texas bijna een half miljard euro (532,9 miljoen dollar) betalen voor het schenden van drie patenten. Apple gaat tegen de uitspraak in beroep.

De drie patenten zijn eigendom van het bedrijf Smartflash. Ze beschrijven manieren voor het toegankelijk maken en opslaan van gedownloade muziek, video's en spelletjes. Smartflash klaagde Apple in 2013 aan en zegt dat Apple's programma iTunes de patenten schendt.

Ontmoeting

Volgens Smartflash heeft één van de auteurs van het patent in 2000 een ontmoeting gehad met topmensen van een bedrijf dat inmiddels is opgegaan in simkaartfabrikant Gemalto. Eén van die topmensen werkt nu voor Apple.

Smartflash misbruikt het Amerikaanse patentensysteem om geld te verdienen aan technologieën die Apple heeft uitgevonden.

Woordvoerder Apple

Een Texaanse jury kwam in de rechtszaak tot de conclusie dat Apple de patenten bewust heeft geschonden. Apple zegt dat de patenten van Smartflash te basaal zijn om toegewezen te worden en dat er al langer patenten bestaan die dezelfde technologieën omvatten.

Patentsysteem misbruikt

"Smartflash maakt geen producten, heeft geen werknemers en misbruikt het Amerikaanse patentensysteem om geld te verdienen aan technologieën die Apple heeft uitgevonden", zegt een woordvoerder van Apple tegen Bloomberg.

Op het Amerikaanse patentensysteem is veel kritiek. Personen of kleine bedrijven die zelf geen producten maken, patenteren vaak een idee door het zo breed mogelijk te omschrijven. Ze hopen later een groot bedrijf met hun patent te kunnen confronteren en via rechtszaken miljoenen te verdienen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl