1993: Arsène Wenger als coach van AS Monaco
NOS Voetbal

Duits voetbal inspireerde Arsène Wenger

In de ruim dertig jaar dat Arsène Wenger nu voetbalcoach is, maakte de Fransman van alles mee, maar nog nooit eerder speelde hij tegen een van zijn oude clubs. Daar komt woensdagavond verandering in als hij met Arsenal tegen AS Monaco speelt in de Champions League.d

Hoewel het niet de club is waar Wenger zijn trainerscarrière begon, is Monaco wel de club waar hij bij het grote publiek bekend werd. Ruim zeven jaar (1987-1994) zat de Fransman op de bank bij AS Monaco en daar groeide hij uit tot de coach die hij vandaag de dag is.

Droomteam

Wenger werd geïnspireerd door het voetbal in de Bundesliga in de jaren zeventig en Duitse coaches als Udo Lattek en Hennes Weisweiler. Als kind (geboren in Straatsburg) zat hij, als het maar kon, op de tribune om wedstrijden in de Duitse competitie te zien.

"Ik ben beïnvloed door het spel van Borussia Mönchengladbach en Bayern München", vertelt de 65-jarige Fransman. "Het dynamische spel van Borussia, snel schakelen en het balbezit van Bayern: dat vond ik prachtig. Ik wist dat ik later een team wilde dat zo voetbalt: dat zou mijn droomteam zijn."

Wenger ziet kansen tegen 'zijn' Monaco

Monaco

Onder zijn leiding bloeide AS Monaco op en werden er vele successen behaald. Wenger introduceerde een nieuwe manier van voetballen bij de Monegaskische club. Hij zorgde voor meer aanvallend voetbal en hij liet veel jeugdspelers doorstromen naar het eerste elftal. Een stijl die hij later ook bij Arsenal zou doorvoeren.

"Ik ben erg trots op wat ik daar heb bereikt", zegt de Fransman over zijn periode bij Monaco. "Als coach kon ik een positieve invloed hebben op de spelers en hen helpen om iets te bereiken in hun carrière. Het is een raar idee om te zien dat mannen die hun carrière bij mij begonnen, zoals Thierry Henry, Emmanuel Petit en Lilian Thuram, al weer gestopt zijn met voetbal."

Succes

Inmiddels zit Wenger al negentien jaar op de bank bij Arsenal. Hij bezorgde de Engelse club vele successen, maar het winnen van de Champions League lukte nog nooit. Het dichtstbij was Arsenal in 2006, toen in de finale met 2-1 werd verloren van FC Barcelona.

Er komt een jaar dat we de Champions League een keer winnen.

Arsenal-trainer Arsène Wenger

"Het moeilijkste in het voetbal is om consistent te blijven", zegt Wenger. "Ik ben erg trots op onze consistentie. Jammer dat we de Champions League nog nooit hebben gewonnen, maar we blijven vechten. Hopelijk komt er dan een jaar dat we een keer winnen."

50-50

Sinds Wenger op de bank zit bij Arsenal heeft de Londense club elk jaar Europees voetbal gespeeld en wist het al vijftien jaar op rij de laatste zestien te halen.

Dit seizoen maakt Arsenal ook een goede kans om bij de laatste acht te eindigen in de Champions League; iets dat de afgelopen vier jaar steeds niet lukte. "We hebben nu een 50-50 kans om verder te komen", aldus Wenger. "Dat is voor mij genoeg, we hebben een goede kans om door te gaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl