NOS Nieuws

Steeds meer livestreams met kindermisbruik

Livestreams van kindermisbruik zijn al een tijdje geen zaak meer van een kleine en obscure groep pedoseksuelen. Nieuwe digitale technieken worden op grote schaal toegepast voor kindermisbruik, signaleert Europol in een voortgangsrapport.

Digitale technieken zoals livestreaming, en de opkomst van tablets en smartphones, hebben geleid tot een forse groei van het uitbuiten van kwetsbare kinderen, zegt Europol.

Ook hebben criminele netwerken zich gestort op groeiende internetmarkten, zoals landen in Afrika. Kinderen worden er misbruikt en gefilmd, maar ook afgeperst nadat ze zich bijvoorbeeld hebben uitgekleed voor een webcam.

Cybercrime

Europol werkt nauw samen met organisaties tegen kindermisbruik, internetproviders en bijvoorbeeld creditcardmaatschappijen om het digitale kindermisbruik in kaart te brengen, zegt de Nederlander Wil van Gemert. Hij is als adjunct-directeur bij Europol verantwoordelijk voor het steunen van EU-landen in hun strijd tegen cybercrime, georganiseerde misdaad en terrorisme.

"Het resultaat van ons onderzoek moet bijdragen aan onder meer het aanscherpen van wetten om in de hele wereld kwetsbare kinderen te beschermen. Daarnaast blijven we jacht maken op criminelen en zoeken naar hun slachtoffers", schrijft Van Gemert in een verklaring.

Darknet

Europol stelt ook vast dat kindermisbruik en kinderporno steeds meer worden gedistribueerd via delen van het internet die niet via de gewone zoekmachines te bereiken zijn, zoals Deep Web en Darknet.

Ook het betalen voor webcamseks of livestreams van kindermisbruik gaat volgens Europol steeds meer met alternatieve methoden of met virtueel geld, zoals Bitcoins. Zo voorkomen de betrokkenen dat ze via creditcardgegevens kunnen worden getraceerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl