NOS NieuwsAangepast

Erfstukken Juliana onder de hamer

Een deel van de erfenis van koningin Juliana gaat volgend jaar onder de hamer bij veilinghuis Sotheby's in Amsterdam. De meeste voorwerpen die geveild worden, komen uit Paleis Soestdijk. Het zijn vooral gebruiksvoorwerpen zoals servies, meubilair, porselein, glaswerk, zilver en kunstwerken.

In totaal komen meer dan 10.000 objecten onder de hamer. Mensen kunnen onder andere bieden op een crèmekleurig lunchservies (geschatte waarde tussen 500 en 1000 euro), een set van 33 champagneglazen, een 63-delig verzilverd tafelbestek en 18e eeuwse zilveren kandelaren. De verwachte totale opbrengst is ongeveer 1,5 miljoen euro.

Goede doelen

Het opgehaalde bedrag wordt, na aftrek van de veilingkosten, in twee delen gesplitst. De ene helft gaat naar het Rode Kruis, vanwege de jarenlange betrokkenheid van Juliana bij het Rode Kruis.

De andere helft gaat in vier gelijke delen naar goede doelen die zijn uitgekozen door de erfgenamen van Juliana, haar dochters Beatrix, Irene, Margriet en Christina.

Koningin Beatrix heeft gekozen voor het Prinses Beatrix Fonds, prinses Irene voor het Natuurcollege, prinses Margriet voor het Rode Kruis en prinses Christina voor het Prinses Christina Concours.

Geen bestemming

Officiële geschenken en staatsgeschenken uit de nalatenschap zijn naar diverse stichtingen gegaan die de geschenken beheren. Ook zijn er voorwerpen naar instanties gegaan zoals Paleis Het Loo Nationaal Museum en het Instituut Collectie Nederland.

Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst is besloten tot een veiling toen bleek dat voor een grote hoeveelheid voorwerpen geen nieuwe bestemming was gevonden.

De veiling wordt van 14 tot en met 17 maart 2011 gehouden. De catalogus komt in februari uit en er komen vijf kijkdagen voor het publiek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl