Corporaties zijn tussen 2012 en 2013 rijker geworden.
NOS Nieuws

Corporaties rijker dan gedacht

Woningcorporaties zijn rijker dan toe nu toe werd aangenomen. Minister Blok schrijft aan de Tweede Kamer dat het vermogen van de corporaties in een jaar per saldo met 9,5 miljard euro is gegroeid. Hij baseert zich op cijfers van het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV).

Regeringspartij PvdA zegt naar aanleiding van de cijfers dat de miljarden terug moeten "naar de huurder". Kamerlid Monasch wil dat huurverhogingen worden teruggedraaid of dat corporaties meer gaan investeren en meer bouwen. Coalitiepartner VVD denkt vooral aan dat laatste.

Bespreekbaar

D66-woordvoerder Verhoeven vindt huurverlagingen voor mensen met lage inkomens bespreekbaar. Kamerlid Verhoeven benadrukt ook dat er in gebieden met woningschaarste moet worden bijgebouwd.

Hij wil over eventuele aanpassingen praten met de partijen die bij het woonakkoord betrokken waren: de regeringspartijen VVD en PvdA en de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP.

12,8 miljard euro

Volgens het CFV nam het vermogen van de corporaties eind 2012 tot eind 2013 toe met 12,8 miljard euro. Als de kosten voor nieuwbouw, aankoop, sloop en verkoop daarvan worden afgetrokken, resteert een groei van 9,5 miljard.

Blok schrijft dat de groei onder meer samenhangt met huurverhogingen en met een beperking van de uitgaven voor onderhoud.

Oud nieuws

Aedes, de vereniging van woningcorporaties, vindt het allemaal "oud nieuws". De koepel is van mening dat de corporaties vooral op papier meer geld in kas hebben. Een woordvoerder zegt verder dat het kabinetsbeleid huurverhogingen toestaat.

Kamerleden over huren
Fresen: door grote woningbezit gaat het snel over enorme bedragen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl