De ministers De Maizière en Jäger
NOS Nieuws

Duitsland: Nederlanders stuurden criminele activiteiten Satudarah

De criminele activiteiten van de motorclub Satudarah, die vandaag in Duitsland werd verboden, werden volgens de Duitse autoriteiten volledig vanuit Nederland ondersteund. Satudarah is een van oorsprong Nederlandse organisatie.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken De Maizière zei vanmiddag op een persconferentie dat de Duitse leden in Nederland wapens en drugs kochten om die in Duitsland door te verkopen.

Minister Jäger van de deelstaat Noordrijn-Westfalen zei dat vestigingen in Duitsland vooruitgeschoven posten zijn van Satudarah Nederland.

Verbod

Het is de eerste keer dat Duitsland een motorclub compleet verbiedt. Ook het dragen van het logo en het maken van reclame voor Satudarah is met onmiddellijke ingang verboden. Alle bankrekeningen zijn bevroren.

De Duitse politie deed vanochtend in vijf deelstaten invallen in clubhuizen en andere adressen van de motorclub. De meeste aandacht ging uit naar de vestigingen in Duisburg en Aken, dicht bij de grens met Nederland. De politie zette duizend agenten in, die messen, boksbeugels, alarmpistolen en andere wapens in beslag namen.

Minister De Maizière zei vanmiddag dat Satudarah een gevaar is voor de openbare orde omdat de club zich bezighoudt met afpersing en wapen- en drugshandel. Volgens hem heeft Satudarah al lang niets meer te maken met leuk motorrijden maar alles met georganiseerde criminaliteit.

'Satudarah aangestuurd vanuit Nederland'

Opstelten

Volgens minister Opstelten heeft Nederland een andere wetgeving, maar "we werken op dit terrein heel goed samen met de Duitsers". Nederland bindt de strijd met dit soort clubs aan door middel van het strafrecht, vermogensontneming en bestuurlijke maatregelen. Privaatrechtelijk kan er ook wel het een en ander worden bereikt, maar dan moet je wel een "ontzettend heftig dossier" hebben, aldus de minister. Ook benadrukt Opstelten dat het Openbaar Ministerie "bovenop het dossier Satudarah zit".

Justitie houdt Satudarah in de gaten

Een overstap naar de motorclub Bandidos is voor de Duitse leden van Satudarah volgens de leiding van Satudarah Nederland niet aan de orde. De motorclub overweegt een procedure te beginnen tegen het verbod dat is opgelegd door de Duitse regering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl