Rafael Nadal
NOS Sport

Twijfels bij Nadal, Federer heft juist het glas

De een verloor kansloos van de Italiaan Andreas Seppi (derde ronde) en verwerkte dat met rust en training. De ander ging onderuit tegen Tomás Berdych (kwartfinale) en zocht vervolgens het gravel op. Roger Federer en Rafael Nadal verwerkten hun prestaties bij de Australian Open allebei op hun eigen manier.

Terwijl Federer de afgelopen weken genoot van zijn vakantie, ging Nadal in Zuid-Amerika op zoek naar zijn topvorm. Of die überhaupt nog komt, dat weet de Spanjaard niet.

In Buenos Aires, waar hij deze week een toernooi speelt, zei hij: “Ik weet niet of ik weer zo goed word als ik ooit was. Maar dat hoort erbij. Natuurlijk heb je twijfels of je na blessures terugkomt op je hoogste niveau. Maar ik weet wel dat ik er alles voor doe om het voor elkaar te krijgen.”

Rio de Janeiro 2015: Nadal-Fognini

Geen obsessie

Afgelopen week verloor de Spanjaard in de halve finales van Rio de Janeiro van de Italiaan Fabio Fognini. Deze week is hij in Buenos Aires, één van de weinige graveltoernooien die hij nog nooit wist te winnen.

Hij probeert het gebrek aan toernooizeges (Nadals laatste titel was die van Roland Garros 2014) geen al te grote rol te laten spelen. “Als je een tijdje niet wint, of als je fysieke problemen hebt zoals ik, kan ‘moeten winnen’ een obsessie worden. Dan krijg je er de zenuwen van. De druk die je jezelf dan oplegt, werkt alleen maar tegen je.”

  • AFP
    Roger Federer

Champagne voor Federer

Roger Federer won gisteren in twee sets van de Rus Michail Joezjny. Het was zijn eerste wedstrijd sinds hij in Melbourne in de derde ronde verrassend werd uitgeschakeld door Seppi.

“De avond van mijn uitschakeling heb ik dat samen met mijn team gevierd met champagne en heb ik Seppi bedankt voor het feit dat ik negen extra vrij dagen had”, knipoogt Federer. “Het gaf me extra tijd om te kunnen trainen om zo sterker terug te komen.”

Ik denk, om eerlijk te zijn, dat ik na het winnen van de Davis Cup vorig jaar kan doen wat ik wil.

Roger Federer

Federer had rust nodig

De Australian Open was voor het gevoel van de Zwitser niet het begin van een nieuw tennisjaar, maar de afsluiting van het seizoen 2014. De Davis Cup-finale had hem veel moois gebracht, concludeerde hij, maar het lange seizoen als gevolg daarvan had hem ook opgebroken.

“Die rust na de Australian Open had ik nodig. Die heb ik nu gehad. Wat langer dan normaal, maar noodzakelijk omdat ik het afgelopen half jaar zoveel gespeeld had.”

Geen Davis Cup

Tijdens zijn afwezigheid relaxte Federer wat op het strand, trainde veel en plande de rest van zijn seizoen. De basis richting de zomer van 2016, als de Spelen van Rio op het programma staan, is uitgestippeld. En daarin past geen nieuw Davis Cup-avontuur, besloot hij.

"Ik heb al zo vaak voor mijn land gespeeld", lichtte Federer zijn beslissing toe. "Ik denk, om eerlijk te zijn, dat ik na de winst van vorig jaar kan doen wat ik wil."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl