Actievoerders buiten het Bungehuis
NOS Nieuws

'Onze punten staan nu op de agenda'

Democratisering van de Universiteit van Amsterdam: met die eis begonnen zo'n zestig studenten op 13 februari aan de bezetting van het Bungehuis. Nu zijn ze door de politie uit het pand gezet, zonder dat de UvA toezeggingen heeft gedaan.

Met de ontruiming is - in ieder geval voorlopig - een einde gekomen aan de studentenactie. Maar ze lijken niet te willen opgeven. "We voelen ons genoodzaakt het verzet met hand en tand voort te zetten", schrijven de studenten in een persbericht. "Wij zullen ons altijd blijven inzetten voor een democratischer en transparanter hoger onderwijs systeem."

"Onze punten staan nu op de agenda", antwoordt een van de bezetters op de vraag wat ze hebben bereikt. "Het is voor iedereen duidelijk dat de weg die de UvA heeft ingeslagen, niet goed is. En dat die tot protesten leidt."

Democratie

De studenten, verenigd in 'de Nieuwe Universiteit', willen onder meer dat de volgende rector magnificus op democratische wijze wordt gekozen. Bezuinigingen moeten niet over de rug van studenten worden doorgevoerd. Er moet bespaard worden op gebouwen, marketing en salarissen. Verder eisen de studenten dat de financiering van opleidingen op de schop gaat.

Het College van Bestuur heeft niet één concrete toezegging gedaan.

Teleurgestelde studenten in reactie op het UvA-voorstel

Gisteravond spraken de studenten en de UvA nog met elkaar in de ambtswoning van burgemeester Van der Laan. De UvA had eerder op de dag een debatmarathon voorgesteld: alle betrokken partijen zouden daar afspraken kunnen maken voor de lange termijn.

Het plan werd door de studenten van de hand gewezen. Ze voelden zich niet serieus genomen. "Het College van Bestuur heeft niet één concrete toezegging gedaan", schreven ze. "Zo'n gebaar zou, gelet op de ernstige vertrouwensbreuk tussen hen en de academische gemeenschap, op zijn minst verwacht mogen worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl